Akcija predstavljena i u Zenici
17

Šetajmo zajedno u borbi protiv karcionoma dojke

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"Race for cure" je projekat koji se održava u 140 gradova širom svijeta gdje učestvuju milioni građana, a ove godine u Bosni i Hercegovini bit će održana peta po redu tradicionalna šetnja u borbi protiv karcinoma dojke.

"Šetajmo zajedno" je akcija koja će se održati 29. septembra 2012. godine na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu sa početkom od 12 sati.

U Zenici je danas postavljen info štand gdje su se građani mogli prijaviti za šetnju ili informisati o ovoj aktivnosti koja već peti put za redom okuplja građane Bosne i Hercegovine koji imaju isti cilj.

"Meni kao aktivistici za ženska ljudska prava, ne samo da mi je obaveza, nego mi je i veliko zadovoljstvo i čast da podržim žene koje su oboljele od raka dojke u njihovoj borbi i na taj način da pružimo ne samo njima podršku, nego i svim njihovim naporima da što više rade na osvješćivanju mladih žena i djevojaka o potrebi pregleda raka dojke kao i načina prevencije raka dojke. Iz tog razloga, ja idem kao predstavnica ženskog informaciono-dokumentacionog centra 'Infoteka', ali vodim i svoju kćerku koja ima 2,5 godine i bit će sa nama još neke aktivistkinje i druge žene iz Udruženja žena 'Život'", izjavila je Selma Hadžihalilović, jedna od učesnica šetnje za borbu protiv karcinoma dojke.

Cilj ove akcije je osnaženje zdravlja žena oboljelih od raka dojke, gdje učestvuje oko 22 udruženja širom Bosne i Hercegovine.

"Danas naše aktivistkinje prodaju majice po cijeni od sedam konvertabilnih maraka, gdje će kupovinom ovih majica biti nabavljeni paketići za žene koje su tek operisale rak dojke, i bit će podjeljeni svim Kantonalnim bolnicama širom Bosne i Hercegovine. Dio novca od kupovine ovih majica bit će odvojen i za preglede mamografom u ruralnim područjima širom kantona", izjavila je Suada Bubić, organizatorica info-štanda u Zenici.

Prema riječima gospođe Bubić, na šetnju se prijavljuje veoma mali broj građana.

"Na šetnju se prijavljuje veoma mali broj građana i ne rado ljudi prilaze i nisu zainteresovani za ovu akciju što smatram da je današnja situacija uzrok svega ovoga. Međutim, oni koji žele da znaju, to znaju i bez ove akcije.", zaključila je Suada Bobić-Zekić, predsjednica Udruženja građana "Život" Zenica.