Cijenjene i poštovane
110

Sestre Smajlagić iz Maglaja spremno dočekale Bajram: Za goste kolač, a djeci novac i slatkiši

Piše: E. M.
Sestre Smajlagić (Foto: E. M./Klix.ba)
Sestre Smajlagić (Foto: E. M./Klix.ba)
Sestre Smajlagić iz Maglaja poznate su kao pozitivne i društvene osobe te su zbog svoje iskrenosti i vedrine posebno cijenjene u starom gradu Maglaju gdje još uvijek živi tradicija i poštivanje komšiluka. O ramazanu i bajramima nekada i danas govorile su u razgovoru za Klix.ba.

Istinsko i pravo veselje Ramazanskog bajrama prepoznat će samo pravi vjernik i postač koji će nakon svog posta u ramazanu dočekati i najradosniji praznik Bajram. Maglajskim sokacima pored Kuršumlije pa do Sukije džamije kroz ulicu pored česme koja nosi višestoljetne priče došli smo do kuće sestara Smajlagić.

Ako ne u cijelom Maglaju onda bar u starom gradu svima su poznate zbog svoje vedrine, iskrenosti i druželjubljivosti u 66. godinama života.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Sabiha i Mediha su od porodice Smajlagić, i tako su poznate. Sabiha je bila udata za Čajićem te i danas ponosno nosi to prezime, a od svoje sestre starija je samo pet minuta.

U razgovoru za Klix.ba sestre Smajlagić su kazale da su ispostile cijeli ramazan i da je to tako još od djetinjstva kada je majka našivala post za njih od podneva do kraja dana.

“Obje smo radile i nismo imale nikakvih problema s postom i ispunjavanjem vjerskih obaveza u prošlosti. Vjera je bila naša intimna stvar i tako smo je i držali od djetinjstva. Ramazani u djetinjstvu su bili posebni, majka je našivala za nas, ali i vrijednim rukama za svaki sehur pripremala svježu hranu od sogandolme do pita. Danas ne nedostaje hrane, ali nam nedostaje druženja”, govori Sabiha.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

U nastavku razgovora je kazala kako se u ranijim vremenima dosta više vremena provodilo s komšijama, pa i do sehura, ali da se to prenosilo i na dane nakon ramazana.

“Od kad smo ovdje, nije mii bio ljepši ramazan nego ovaj sada, a samo zbog druženja. Imam je uveo druženje, lijepo se provodilo vrijeme tokom ramazana, posebno uz iftare, tako da je ovo najljepši ramazan koliko sam ovdje. Žao mi je što više nemamo ramazana, ali smo sebi svi dali zadatak da nastavimo druženja”, dodaje Sabiha.

Ističe kako je bitno animirati djecu, a prisjetivši se nekih anegdota kazala je da su i njih dvije kao djeca bile dosta nemirne, ali da su ipak odgojene u duhu vjere i običaja.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Misleći o drugima donirale su značajna finansijska sredstva za gradnju abdesthane u sklopu Sukija džamije u Maglaju koja je u ovim danima ljepša nego ikada zbog osvježenog izgleda.

Ističe kako su simpatije komšija dobile jer ne žele nikome zlo i uvijek su iskrene.

“Treba krenuti od sebe. Gledajte da ste vi dobri i onda ćete vidjeti da je cijeli svijet dobar. Poštujete druge i onda ćete biti poštovani”, dodaje Sabiha.

Njena sestra Mediha nam je kazala kako vrata za Bajram otvore svakome. Prvo dolazi porodica ,a zatim i komšije i drugi ko se svrati u njihov dom. Kolača ne nedostaje. Baklava, tulumbe, halvapita i hurmašice su spremne za sve goste.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

U razgovoru za Klix.ba kažu da su bajramske sofre bile veće i raznovrsnije prije nego danas, ali i da se znalo kome će se šta iznijeti. Gostima se nikada nije iznosila krompiruša već samo burek.

Nisu žalostive što je njihov sin u Švedskoj i što danas neće biti s njima. Njegovo poštovanje prema majci i tetki i ljubav je prisutna svakog dana.

“Bajram ćemo proslaviti samo s bratom, a narednih dana će nam doći i drugi članovi porodice iz Zenice i Mostara s obzirom na to da i oni imaju svoje porodice te je prvi dan rezervisan za njih. Sin je u Švedskoj, ali svaki put nazove i čestita, kad mogne dođe. U svakom Bajramu svako mora osjetiti sabur, ljepotu, zadovoljstvo, smiraj, nešto lijepo, a ovog Ramazanskog bajrama i žalosti zbog odlaska gosta - mjeseca posta”, govori Sabiha.

Na kraju razgovora su istakle kako su njihova iskrenost i pozitivnost prepoznate kod mještana, ali i kod najmlađih koji rado pokucaju na vrata sestara Smajlagić koje ih širokogrudno nagrade novcem i bombonama.