BiH
72

Sestra Anica, junakinja fotografije darivanja krvi: Sretna sam što mogu pomoći

Piše: A. B.
Anica Markelić
Anica Markelić
Fotografija na kojoj sestra Anica, profesorica Franjevačke gimnazije iz Visokog i učenica Gimnazije Visoko Đejlan zajedno darivaju krv, obišla je Bosnu i Hercegovinu. Sestra Anica Markelić za Klix.ba je kazala kako fotografija nije nastala slučajno te da je sretna svaki put kada nekome može pomoći.

"Sretna sam svaki put kad imam priliku darivati krv, iako nisam od onih koji redovno darivaju krv, s obzirom na to da imam slabo željezo. Danas je ipak bilo drugačije i lijepo se osjećam što sam na ovaj način mogla pomoći nekome kome je to potrebno", izjavila je Anica.

Profesorica koja predaje u Visokom, porijeklom iz Brčkog ispričala nam je da se sasvim slučajno dogodilo da ona i Đejlan u isto vrijeme darivaju krv, ali da fotografija nije nastala slučajno.

"Jednostavno se dogodilo da smo u isto vrijeme darivale krv, a sve se dešavalo u našem prostoru Franjevačke gimnazije Visoko, a pred sami kraj je nastala fotografija. Pokušala sam više puta darivati krv, ali sam uspjela samo jednom jer sam anemična. Danas je bilo sve u redu i mogla sam darivati krv", pojasnila je profesorica.

Dodala je da fotografija nije nastala slučajno, jer ih je osoblje Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine namjerno uslikalo.

"Lijepo je darovati svoju krv za bližnju osobu", na kraju je poručila Anica.

Časna sestra Anica i učenica Gimnazije Visoko danas su darivajući krv iz Visokog poslale univerzalnu poruku: "Krv nam je svima ista i bitno je nekome pomoći. Biti dobar, human i plemenit pouka je svake religije".