Vremenske neprilike
93

Šestosjed na Bjelašnici nije u funkciji zbog jakih vjetrova na međustanici

Piše: A. Z.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Skijaška sezona na Bjelašnici zvanično je otvorena 17. decembra, a nakon problema s nedovoljnom količinom snijega, javio se i problem sa šestosjedom. Kako nam je potvrđeno iz preduzeća ZOI'84, šestosjed od jučer nije u funkciji zbog ekstremno loših vremenskih uslova na međustanici.

"Skijaši dolaze na Babin do, a to su dva različita svijeta. Ovdje nema daška vjetra, vrijeme je idealno, ali gore je sniježna oluja i mećava, vjetrovi su užasno jaki tako da je vožnja šestosjedom nemoguća zbog sigurnosti", kazali su nam iz ZOI'84.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Podsjećamo, šestosjed je dio projekta vrijednog 16 miliona KM koje je odobrila Vlada KS. Kapacitet šestosjeda je 1.800 skijaša u jednom satu, a trasu prelazi za pet i po minuta. Ima 65 mjesta i očekivanja su od njega od samog početka bila velika, a glavni cilj je bio skratiti vrijeme transporta i omogućiti ljubiteljima zimskih sportova da duže uživaju na snijegu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Iz preduzeća ZOI'84 ističu da su skijašima na raspolaganju ski liftovi BX, K1, BY, dvosjed na Malom Polju, a od sutra i Heliodrom.

Novonastala situacija je naljutila skijaše koji smatraju da preduzeće Zoi'84 nije sposobno da vodi skijalište na Bjelašnici te da je budžetski novac uzalud potrošen. Tvrde da su jaki vjetrovi uobičajena pojava za ovo doba godina i na velikoj nadmorskoj visini te da je problem u tome što preduzeće nema uposlenike koji su sposobni da održe nesmetano funkcionisanje šestosjeda.