Sastanak u Sarajevu
1

Šestorka sutra ponovo za zajedničkim stolom

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Lideri šest vodećih političkih stranaka u BiH trebalo bi sutra na sastanku u Sarajevu, u organizaciji SDP-a BiH, da ponovo razmatraju ključna pitanja koja se tiču vojne i državne imovine, budžeta institucija BiH, provođenja odluke u predmetu "Sejdić-Finci" i lokalnih izbora u Srebrenici.

"Sastanak će početi u 10.00 sati u centrali SDP-a u Sarajevu, a predsjednici svih šest partija potvrdili su svoj dolazak", izjavio je danas Srni Jasenko Selimović, šef kabineta predsjednika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije.

Sastanak šestorke, koji je održan u Mostaru 17. maja, završen je bez konkretnog dogovora o budžetu institucija BiH, ali i odluci u slučaju "Sejdić-Finci", tako da je za sutra ostavljena mogućnost za konačni dogovor o tome da li će BiH imati budžet za ovu godinu i u kom kapacitetu i sastavu će funkcionisati Vijeće ministara BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je novinarima nakon tog sastanka da je budžet institucija BiH očigledno ponovo postao problem, kao i pitanje penzionisanih vojnika.

On je naglasio da na mostarskom sastanku nije završena ni priča o slučaju "Sejdić-Finci", koja je za Republiku Srpsku važna, jer deblokira evropski put BiH, te poručio da politički dogovor o državnoj vojnoj imovini treba biti pretočen u sporazum između vlada Republike Srpske i Federacije BiH i Vijeća ministara BiH, da bi bio cjelovit odraz onoga što je politički dogovor.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić istakao je juče da su političke stranke iz Republike Srpske spremne da bude usvojen budžet BiH, kao i da se provede odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci".

Bosić je u razgovoru sa generalnim direktorom Direkcije za proširenje EU Stefanom Saninom i zamjenikom šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU Renzom Daviddijem naglasio da duži period postoji neslaganje kod partnera u Federaciji BiH.

Optimizam u pogledu sutrašnjeg sastanka u Sarajevu potvrdio je i lider HDZ-a BiH Dragan Čović koji, takođe, očekuje usvajanje budžeta i dogovor za provođenje odluke "Sejdić-Finci", dok je predsjednik HDZ-a 1990 Božo LJubić u tom pogledu "umjereni optimista".

LJubić je jučer u Sarajevu rekao novinarima da će "šestorka" ponovo pokušati da pronađe najbolje modalitete za prevazilaženje nesuglasica o pitanjima koja treba da ubrzaju ispunjavanje uslova za evropsku perspektivu BiH.

Što se tiče prijedloga budžeta institucija BiH, najavio je lider HDZ 1990, ova stranka uložiće amandman za povećanje stavke za izbjeglice, koja je sada planirana u iznosu od 1,5 miliona KM.

On rješenje problema penzionisanih pripadnika Oružanih snaga BiH vidi posredstvom entitetskih penzionih fondova ili njihovog angažmana u rezervni sastav Oružanih snaga.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić ovih dana više puta je ponovio neslaganje SDA sa ponuđenim rješenjima za budžet.

On kaže da se po pitanju "Sejdić-Finci" ostalo na pozicijama od prije sastanka u Mostaru, s tim da SDA smatra da, osim provođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u ovom slučaju, treba obezbijediti i legitimitet sva tri člana Predsjedništva, te da se to može uraditi jedino na indirektan način, ali bez formiranja treće federalne jedinice i asimetričnih rješenja.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, koji je domaćin sutrašnjeg sastanka, upozorio je prošle nedjelje u Mostaru da će "SDP izaći iz Vijeća ministara BiH ako se ostane na privremenom finansiranju, jer ne može da preuzme odgovornost u takvoj situaciji".

Prema njegovom mišljenju, provođenje odluke "Sejdić-Finci" treba vratiti u ruke ekspertima, ali konačan dogovor treba postići prije 27. juna, kada će u Briselu biti održan sastanak na visokom nivou, na kome će učestvovati predsjednici šest stranaka, entitetskih vlada i predsjedavajući Vijeća ministara, tročlano Predsjedništvo BiH, te gradonačelnih Brčko distrikta.