Stranačke turbulencije
94

Šestorka radi na učvršćivanju svojih pozicija u Sarajevu

I. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Vladajuća šestorka u Kantonu Sarajevo ponovo je u fokusu javnosti otkako je izgledna koalicija na višim nivoima vlasti u kojoj će, ako se ikad formira, učestvovati SBB i DF. Šestorka, uprkos neuspjelom pokušaju da se formira vlast na državnom nivou, radi na učvršćivanju svojih pozicija.

Šest koalicionih partnera u Kantonu Sarajevo imalo je isprva većinu od 24 zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo. Kako Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF) imaju ukupno sedam zastupnika, neminovne su kombinatorike ko bi od njihovih zastupnika mogao ostati vjeran koaliciji od koje se mnogo očekivalo.

Poznato je da su se unutar SBB-a od početka javila određena neslaganja zbog najavljene koalicije sa SDA, HDZ-om i SNSD-om na višim nivoima vlasti, a svoje nezadovoljstvo je javno izrazio jedan od članova predsjedništva te stranke Damir Arnaut. Naše informacije, pristigle iz SBB-a, kazuju da se to nezadovoljstvo prelilo na Kanton Sarajevo.

Kako Klix.ba saznaje, zastupnice Jasna Duraković i Bilsena Šahman su unutar SBB-a izražavale svoje nezadovoljstvo zbog potencijalne koalicije njihove stranke sa SDA, HDZ-om i SNSD-om, odnosno zbog potencijalnih smjernica za rušenje vladajuće većine u Kantonu Sarajevo. Slično raspoloženje je i među zastupnicima DF-a.

Skupština Kantona Sarajevo ima dva nezavisna zastupnika Fahrudina Pecikozu i Damira Nikšića koji je ranije isključen iz Socijaldemokratske partije BiH. Nikšić je na Facebooku objavio da će ga vladajuća koalicija u Kantonu Sarajevo uključiti kao ravnopravnog partnera u formiranje uprave jednog broja javnih preduzeća i institucija.

Vladajuća većina u Kantonu Sarajevo uživa veliku podršku stranih ambasada i međunarodnih organizacija, među kojima ključnu ulogu igraju predstavnici ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić primio je sredinom augusta britanskog ambasadora Matthewa Fielda, a SBB je nakon sastanka saopćio da je poseban akcent razgovora bio na Kantonu Sarajevo i radu aktuelne vlade.