BiH
109

Šestero malih Roma danas je dobilo priliku za bolju budućnost

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Za šestero romske djece iz Sarajeva od danas će život biti drugačiji jer će imati pristup pravima koja imaju sva ostala djeca. Naime, danas su dobili prve rodne listove, iako neki od njih imaju i pet godina.

Prvi rodni listovi mališanima koji do sada nisu mogli biti prijavljeni svečano su dodijeljeni u velikoj sali Općine Centar. Dokumente nisu dobili ranije jer njihovi roditelji nisu imali dokumente ili nisu imali dovoljno novca da ih prijave na vrijeme. Ovih pet porodica nisu prvi takav slučaj. Mnogo je romskih porodica koje nemaju nikakvu dokumentaciju, a sarajevske općine u saradnji s udruženjem "Vaša prava BiH" i UNHCR-om rade na rješavanju ovog problema od 2008. godine.

"Danas su ovdje djeca koja nisu bila prijavljena, a neki od njih su stariji i od tri godine. Prvi put dobijaju dokument, a nakon toga ćemo raditi da im se omogući pristup obrazovanju, zdravstvenom osiguranju ili nekom drugom vidu socijalnih prava poput dječijeg dodatka. Većina ovih porodica živi na granici siromaštva i njima je veliki problem da plate sve takse koje imaju za prijavljivanje, a nekima je čak bio problem i da dođu ovdje. Ovo nije završen posao. Mi imamo još 400 predmeta koje nismo riješili, ali u saradnji s našim partnerima očekujemo da će biti gotovi do kraja ove godine", rekao je Emir Prcanović, izvršni direktor Udruženja "Vaša prava BiH".

Općina Centar prepoznala je ovaj problem još 2002. godine te je počela raditi na njemu intenzivno definirajući ga kao strateški cilj.

"Od tada do danas možemo govoriti o stotinama djece koja su zahvaljujući ovim aktivnostima upisana u matičnu knjigu rođenih i broj djece kojima nije određeno ime je drastično smanjen. Taj broj je sada pet posto i mi ćemo raditi na tome da više ne bude niti jednog djeteta bez određenog ličnog imena. Djeca su većinom ostala neprijavljena jer roditelji to ne učine u predviđenom roku ili roditelji nisu poznati", rekla je Jasna Beba, pomoćnica načelnika za opću upravu Općine Centar.

UNHCR se priključio ovoj akciji i cilju da sva romska djeca i svi Romi imaju jednaka prava. Sarađuju s udruženjima, predstavnicima Roma, općinskim vlastima, kantonalnim, entitetskim i državnim.

"Sarađujemo s Mostarom i Zenicom a počet ćemo saradnju s Tuzlom, Travnikom, Banja Lukom i Bijeljinom. Do sada je 1.121 osoba dobilo rodni list i uvjerenje o državljanstvu, a samo u ovoj godini 198. Problem je što djeca koja idu u školu, a nemaju dokumente, ne mogu dobiti svjedočanstva i samim time ne mogu nastaviti svoje školovanje. Na ovaj način rješavaju se mnogi problemi i dobijaju osnovna prava", rekao je Andrew Mayne, predstavnik UNHCR-a za BiH.

Roditelji mališana su prezadovoljni ovim činom jer će njihova djeca konačno moći ići u školu, imati ljekara, te se slobodno kretati.

"Još nemam rodni list, moji me roditelji nisu prijavili. Ne mogu se nigdje kretati, a imam 26 godina. Sada mi iz udruženja pomažu da ih dobijem. Bebu su mi prijavili i to će mi puno pomoći", rekla je Hajrija, majka malog Emraha koji je danas dobio rodni list.

Osmanović Kemal dobio je rodni list za svoje bliznakinje Sandru i Samru koje imaju tri godine.

"Zahvaljujem svima koji su mi pomogli da dobijem ovu dokumentaciju. Moja supruga također nije imala dokumente, pa zato nismo mogli upisati djecu. Prvo smo njoj izvadili dokumente pa smo tek sada djevojčicama", rekao je za Klix.ba otac Kemal.

Iz Udruženja "Vaša prava BiH" roditeljima su uručeni i prigodni pokloni, ali najveći poklon je taj što su njihova djeca ravnopravni građani ove zemlje koja će imati mogućnost slobodnog kretanja i priliku za bolju budućnost.