BiH
0

Šesta godišnjica od stravičnog pohoda u Hlapčevićima gdje je duševni bolesnik ubio troje ljudi

Piše: E. M.
Nedim Fejzić (Foto: Klix.ba)
Nedim Fejzić (Foto: Klix.ba)
Prije šest godina u mjestu Hlapčevići kod Visokog 40-godišnji duševni bolesnik Nedim Fejzić počinio je pravi masakr. Mesarskim nožem ubio je troje ljudi, a sedmero teško povrijedio.

Fejzić je tog kobnog 14. maja 2010. godine prema riječima mještana išao od kuće i nožem ubijao mještane Hlapčevića. Tog dana ubijeni su Zineta Rožajac (35), njen svekar Mehmed Rožajac (74) i Dževada Bašini (40), dok je Fejzić teško povrijedio sedmero stanovnika, od čega četvero djece.

Šemsudinu Bašiniju iz Hlapčevića je ubijena supruga, a njegova kćerka Emina je teško ranjena, a najmlađa povrijeđena je bila jednogodišnja beba. Prilikom hapšenja Fejzić je pružajući otpor policiji zadobio povrede, ali je ipak savladan i uhapšen. Nakon hapšenja boravio je u sarajevskoj bolnici gdje je ustanovljeno da ima hroničnu duševnu bolest paranoidnu šizofreniju, a prilikom obraćanja sudu je kazao kako je to uradio zbog glasova koje je čuo.

"To se desilo nakon onih glasove koje sam čuo. Isto kao da sam bio drogiran i pijan. Nisam znao za sebe, nisam to namjerno uradio, žao mi je što sam nekoga povrijedio...", kazao je pred Kantonalnim sudom u Zenici na izricanju presude.

Mještani su kazali kako su svim silama pokušali spriječiti taj monstruozni čin, da su Fejzića udarali i lopatom, ali da ga nisu uspjeli zaustaviti u krvavom pohodu kojeg je učinio u stanju neuračunljivosti. Ovo nije bio prvi put da je Fejzić imao psihičkih problema, a u zabilješkama stoji da je i ranije, prije ovog stravičnog čina, boravio u jednoj psihijatrijskoj ustanovi gdje se liječio od alkoholizma. Prije 18 godina osuđen je za izazivanje opće opasnosti jer je aktivirao ručnu bombu.

Njegov advokat je na završnoj riječi pred Kantonalnim sudom u Zenici kazao kako je Fejzićeva sestra dan prije stravničnog čina vidjela da njen brat nije dobro nakon čega je otišla u PU Visoko, a zatim i u hitnu pomoć gdje je tražila da joj pomognu bratu, ali oni su odbili to uraditi jer Fejzić ništa nije učinio.

Suđenje Fejziću je počelo 19. oktobra 2010. godine, a okončano je 26. februara 2011. godine. Fejziću je određen prisilni smještaj na forenzici Kazneno-popravnog zavoda Zenica i njegov boravak se produžuje po šest mjeseci, jer Bosna i Hercegovina još uvijek nema ustanove za trajni smještaj ovakvih slučajeva.