Mir i povjerenje
9

Šest političkih stranaka u BiH potpisalo Platformu za mir

Klix.ba
Šest političkih stranaka u BiH – SDP, DF, PDP, HDZ 1990, Nezavisni blok i Naša stranka – podržali su preko svojih predsjednika i predsjedništava u proteklih mjesec dana Platformu za mir, izražavajući spremnost i volju za preuzimanje odgovornosti za najvažnije procese u zemlji, koji se tiču izgradnje povjerenja i mira.

Podrška Platformi za mir implicira posvećenost radu na stvaranju nove političke kulture koja će aktivno tražiti načine da se različitost pogleda i mišljenja naroda i građana BiH dožive kao bogatstvo, a ne prijetnja izgradnji bolje budućnosti za sviju.

Navedeni dokument je rezultat intenzivnog i dugotrajnog rada mirovnog projekta PRO-Budućnost u skoro polovini od 143 lokalne zajednice u BiH i kreiran je u formi deklaracije iz koje proizlaze konkretne aktivnosti. U procesu kreiranja Platforme učestvovali su gradonačelnici, načelnici, vjerski službenici, žrtve rata, predstavnici nevladinog sektora (NVO), mladi, radnici u obrazovanju, kulturi i sportu, te ostali predstavnici relevantnih društvenih sfera. Proces prikupljanja konkretnih potreba i prijedloga sa terena provođen je tokom proteklih više od dvije godine, te su rezultati i nalazi koji ishode iz tog procesa pretočeni u navedeni dokument, koji je, na koncu, stavljen na raspolaganje i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Ovaj strateški dokument šalje jasnu i snažnu poruku da narodi i građani u BiH žele dugoročan i stabilan mir, kako bi mogli izgraditi bolje društvo te da se rat, ratna stradanja i sukobi nikome i nikada više na ovim prostorima neće dogoditi.

U junu 2017. godine, Vijeće ministara BiH je također usvojilo Platformu za mir, dok je više od 60 gradonačelnika i načelnika stavilo svoj potpis na istu i tako ne samo podržalo mirovna nastojanja i napore u našoj zemlji, nego se i, konkretno, opredijelilo za provođenje aktivnosti na izgradnji trajnog i stabilnog mira. Episkop zahumsko-hercegovački i primorski, vladika Grigorije Durić, potpisao je i javno podržao ovaj dokument, u ime eparhije na čijem je čelu i Međureligijskog vijeća u BiH (MRV).

Svrsishodna istraživanja i predan rad na kreiranju Platforme za mir podržao je projekat PRO-Budućnost, a ključni partner u procesu bilo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, koje je osiguralo institucionalnu podršku, zajedno sa članovima Savjetodavnog odbora projekta, koji čine predstavnici svih većih političkih partija u PS BiH.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) razmatrao je Platformu na prošloj, 61. sjednici, održanoj 17. maja. Dom je usvojio zaključak kojim se za narednu sjednicu Doma odgađa izjašnjavanje o Informaciji o projektu PRO-Budućnost i Platformi za mir, uz pokušaj o usaglašavanju primjedbi poslanika s ciljem mogućnosti jednoglasnog ili prihvaćanja od strane većeg broja poslanika, što bi, kako se navodi u zaključku, bila snažna poruka suživota u miru i toleranciji, navodi se u saopštenju Parlamentarne skupštine BiH.