Vijeće ministara BiH
0

Šest mjeseci roka za popis državne imovine

FENA
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici u Sarajevu donijelo Odluku o formiranju radne grupe za popis imovine BiH, koja ovaj zadatak treba obaviti najkasnije u roku od šest mjeseci.

Kako je rekao na konferenciji za novinare, održanoj nakon sjednice, predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić, radnu grupu, koja će odluke donositi konsenzusom, čine po dva predstavnika Ministarstva finansija i trezora BiH, Ministarstva pravde BiH i Pravobranilaštva BiH, po tri predstavnika vlada Republike Srpske i Federacije BiH i jedan predstavnik Vlade Distrikta Brčko.

Predstavnici ovih institucija bit će imenovani najkasnije do 30. aprila.

Popisom imovine, prema Špirićevim riječima, ni na koji način se ne prejudicira pitanje raspodjele imovine između institucija Bosne i Hercegovine, entiteta i drugih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Vijeće ministara BiH danas je prihvatilo i Izvještaj Interresorne radne grupa za liberalizaciju viznog režima o ispunjavanju obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Predsjedavajući Interresorna radne grupe Samir Rizvo, kako je dogovoreno, dostavit će Izvještaj Parlamenatrnoj skupštini BiH i predstaviti ga zastupnicima na zasjedanju koje će biti održano polovinom aprila.

Od ukupno 174 zahtjeva i aktivnosti koje su postavljena pred BiH za implemetaciju Mape puta do sada je u potpunosti realizirano 147, djelimično je realizirano 18 zahtjeva, a kod ukupno devet aktivnosti uočen je zastoj.

Vijeće ministara BiH danas je usvojilo i Informaciju o izradi Priloga institucija BiH za redovni godišnji Izvještaj o napretku BiH za 2009. godinu u procesu evropskih integracija.

Direkcija za evropske integracije zadužena je da izradi nacrt priloga, u skladu sa zahtjevima Evropske komisije i dostavi ga koordinatorima za evropske integracije.

Vijeće ministara BiH, prema Špirićevim riječima, utvrdilo je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine.

Predlagač, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, kako je kazao, dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

Izmjenama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice dobit će nadležnost za staranje o pravima i pitanjima izbjeglica i osoba s priznatim statusom supsidijarne zaštite u BiH. Na taj način uskladit će se ovaj zakon s novim Zakonom o kretanju i boravku stranaca i azilu.

Vijeće ministara BiH također je usvojilo Informaciju predsjedavajućeg Nikole Špirića o održavanju Bečkog ekonomskog foruma u Sarajevu u septembru 2009. godine.

Ministri su dali saglasnost za organiziranje i kopokroviteljstvo ovog skupa.

Forum, čiji su osnivači neke od najuglednijih kompanija i poduzetnika u Austriji, bit će posvećen investicijama, posebno u oblastima putne infrastrukture, energetike, telekomunikacija, turizma, ugostiteljstva poljoprivrede i ekologije.

Forum, kako je kazao Špirić, okuplja 13 država od Jadranskog do Crnog mora s ciljem jačanja ekonomske saradnje u regionu i njihovog pojedinačnog prosperiteta.

Vijeće ministara BiH, kako je rečeno, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o imenovanju Vijeća za sport Bosne i Hercegovine, kao savjetodavnog tijela Ministarstva civilnih poslova zaduženog za razvoj sporta na nivou BiH.

Nadležnosti Vijeća za sport, koje broji 17 članova, su, između ostalog, davanje mišljenja o Strategiji razvoja sporta u BiH, Programu razvoja sporta, godišnjim planovima i finansijskim potrebama sporta, kao i predlaganje i podsticanje mjera za razvoj sporta.

Vijeće ministara BiH danas je, između ostalog, utvrdilo i Prijedlog osnova za zaključivanje sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Savezne Republike Njemačke o finansijskoj saradnji, usvojilo Informaciju Ministarstva vanjskih poslova o aktivnostima u vezi s prijemom BiH u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, utvrdilo Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o veterinarskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije.