BiH
18

Šest mjeseci od početka februarskih protesta: Pred Vladom TK 15-ak ljudi

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Šest mjeseci nakon početka februarskih uličnih demonstracija u Tuzlanskom kantonu ispred nekadašnjeg sjedišta izvršne vlasti, zgrade Sodaso, petnaestak učesnika demonstracija okupljenih u Vijeće građana Tuzla predstavili su nove ultimativne zahtjeve koje su uputili Vladi TK.

Malobrojnim učesnicima obratio se Almir Arnaut Beli, koji je naveo kako su Plenum građana/ki TK oformili SDA i SDP, a prokomentarisao je i zbog čega se šest mjeseci poslije, na mjestu odakle je sve krenulo, okupio simboličan broj građana.

"Malo nas je jer je BiH fašistička zemlja, a vlast, također, fašistička vlast", rekao je Arnaut, koji je nakon toga pročitao ultimativne zahtjeve Vijeća građana Tuzla.

"Tražimo vraćanje građanskog Ustava BiH, zabranu kandidature osuđenim osobama na izborima, izmjenu Krivičnog zakona kako bi se pooštrile mjere za krivična djela silovanja, zlostavljanja djece, pedofilije..., tražimo rebalans budžeta kako bi se dio sredstava preusmjerio za pomoć građanima nastradalim u poplavama, tražimo smanjenje plata i ukidanje svih prinadležnosti iz budžeta, povećanje minimalnih penzija. Sve nabrojano tražimo da se hitno ispuni, a krajnji rok je mjesec dana, odnosno 5. septembar“, naveo je Arnaut.

Učesnici današnjeg okupljanja su pod policijskom pratnjom prošetali do novog sjedišta Vlade TK gdje su predali svoje zahtjeve. Novo okupljanje najavljeno je za 5. septembar.