Šta radi Tužilaštvo?
275

Šest ključnih dana od otkrivanja afere "Respiratori": Radi se na predmetu, niko nije saslušan

I. Č.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Šest dana nakon što su objelodanjeni najvažniji segmenti afere "Respiratori", što se u svakoj istrazi smatra ključnim periodom za prikupljanje dokaza i saslušavanje svjedoka, rezultat je sljedeći: Radi se na predmetu, niko još nije saslušan!

U ponedjeljak će predstavnici i istražitelji Tužilaštva KS, zajedno s predstavnicima Tužilaštva BiH, SIPA-e, kao i nadležnih osoba iz Agencije za javne nabavke BiH, održati sastanak u vezi s nabavkom 100 respiratora preko firme "FH Srebrena malina" d.o.o.

Tužilaštvo KS najavilo je, odmah nakon što je objelodanjena afera, da je formiran predmet i da provjeravaju nabavku respiratora. Nije izvjesno da li će se nakon sutrašnjeg sastanka nadležnost prebaciti na Tužilaštvo BiH.

Nezvanično saznajemo da do sada niko nije saslušan.

Advokat Damir Alagić smatra da su tužilaštvo ili policijske agencije do sada morale reagovati na spornu nabavku respiratora, svako u skladu sa svojim nadležnostima.

"Ako postoje utvrđene činjenice da naručeni uređaji ne odgovaraju specifikaciji, ako način nabavke nije transparentan, ja ne znam šta je tužilaštvu potrebno da pokrene svoje mehanizme ili policija mjere i radnje iz svoje nadležnosti", kazao je Alagić.

Navodi kako je novac najlakše pratiti i kako ne bi trebalo da su za sedam dana mogli biti skriveni dokazi.

"Postavlja se pitanje jesu li ocarinjeni respiratori; je li plaćen porez; ko može izdati ateste za te uređaje; šta je sve potrebno da se puste u promet, odnosno da se počnu koristiti; neko je to sve morao pribaviti, ako nema tih stvari - ne može", rekao je Alagić za Klix.ba.

Jedan sagovornik iz pravosudne zajednice, koji nije želio da otkrivamo njegov identitet, kazao nam je da saslušanja ne bi ni imala svrhu u prvih sedam dana ako nisu prikupljeni materijalni dokazi.

"Javnost očekuje pritvore, ali to nije prava mjera. Ako se, kako se moglo čuti, SIPA preko INTERPOL-a obraćala nadležnima u Kini, znači da se radi na predmetu. Siguran sam da se niko neće izvući nekažnjeno ukoliko bude elemenata krivične odgovornosti", kazao je naš sagovornik.

Navodi da ne bi imalo smisla izuzimati respiratore budući da bi s jedne strane bili beskorisni, a s druge neupotrebljivi.