BiH
42

Šest kandidata u utrci za načelnika Goražda

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Općinskoj izbornoj komisiji Goražde za predstojeće lokalne izbore prijavilo se 15 političkih partija za općinsko vijeće te šest kandidata za načelnika općine Goražde. Džemail Popović, predsjednik OIK-a ističe kako je proces kandidature završen a broj političkih subjekata i kandidata okončan.

"Za izbornu jedinicu Goražde za ove lokalne izbore prijavljeno je 18 političkih subjekta od čega je 15 političkih partija dostavilo svoje kandidatske liste za općinsko vijeće a dio njih sa još tri politička subjekta i kandidate za načelnika.

Zvanično u utrci za prvog čovjeka općine bit će šest kandidata, dva neovisna kandidata a to su aktuelni načelnik Muhamed Ramović i Nermana Sofović. Tri političke stranke imaju svoje kandidate, Stranka za BIH je kandidovala Senada Čelja, SDP je kandidovala Demira Imamovića i Naša Stranka Nena Zuka. Koalicija SDA-SBB je kandidovala Muradifa Kanlića", ističe Popović.

On dodaje da za dvije političke partije CIK BiH nije ovjerio liste jer su uočeni odredjeni nedostatci te imaju rok od pet dana da to isprave. U narednom periodu OIK Goražde će formirati biračke odbore i odrediti biračka mjesta.

"Kao i prošle godine imaćet mo 31 redovno biračko mjesto i jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu. Također, kad budemo formirali odbore, slijedi obuka, testiranje i certificiranje i konačno imenovanje", kaže Popović.