Dženaza u Kozarcu
1.7k

Šest identifikovanih Prijedorčana danas će pronaći smiraj nakon 28 godina od brutalnih ubistava

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Šest identifikovanih Prijedorčana, žrtava zločina, koji su identifikovani u grobnicama na Korićanskim stijenama i na lokalitetu Jablanica - Prosara kod Bosanske Gradiške danas će pronaći smiraj na mezarju u Kamičanima kod Kozarca.

Porodice Hirkić, Fazlić, Denić, Garibović i Memić 28 godina su čekale da pronađu kosti svojih najmilijih. Od maja 1992. godine tragali su za svojim očevima, sinovima, amidžama, daidžama, koji su mogli biti bilo gdje, u jednoj od 73 masovne grobnice u kojima su do sada pronađeni posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana.

Njihovi djelimični ili kompletirani skeleti danas će nakon podne-namaza i klanjanja dženaze biti spušteni u zemlju, na lokaciju grobnog mjesta, gdje će njihovi članovi porodica moći doći i proučiti im odlomke iz Kur’ana kako su tu noć ranije po dolasku tabuta u Kozarac proučili imami s područja Prijedora.

Od šest identifikovanih, Sanel Fazlić iz Sjedinjenih Američkih Država ukopat će čak tri člana svoje porodice i to oca Jasima, amidžu Mirsada i daidžu Refika Hirkića. Bol, kako kaže, nije prestajala ni jedne sekunde svih 28 godina, a posljednji rastanak u Trnopolju pamti kao da je jučer bio.

U razgovoru za Klix.ba kaže kako se bol koju je osjećao sa svojim članovima porodice polako miješa s osjećajem sreće što će nakon 28 godina znati gdje su mu mezari najmilijih.

Bolni prizori nakon iznošenja tabuta iz kamiona tužne povorke na lokalitet Memorijalnog centra u Kamičanima bili su vidljivi i iznad tabuta najmlađeg Prijedorčanina koji će danas biti ukopan, Nihada Memića koji je ubijen kada je imao samo 19 godina.

Na području Prijedora ubijeno je 3.176 osoba, od čega 256 žena i 102 djece, a članovi porodica i danas tragaju za velikim brojem njih. Samo prošle godine ukopano je 86 Bošnjaka koji su ubijeni na Korićanskim stijenama, a ove godine zbog pandemije koronavirusa i nemogućnosti dolaska članova porodica, nakon podne-namaza bit će klanjanja dženaza za šest identifikovanih Bošnjaka.

Prijedorčani nesrpske nacionalnosti nakon 31. maja, njih više od 30.000, odvedeni su u različite logore među kojima su Omarska, Manjača i Trnopolje, a oni koji nisu odvedeni u logor, ubijeni su na pragovima svojih kuća.

Današnjoj dženazi trebao bi prisustvovati i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, kao i predstavnici bošnjačkog naroda iz Republike Srpske.

Broj posjetilaca današnjoj dženazi je ograničen zbog pandemije koronavirusa, a svi koji budu došli na posljednji ispraćaj ubijenim Prijedorčanima pozvani su na poštivanje mjera koje su izdali zavodi za javno zdravstvo s ciljem prevencije zaraze koronavirusom.