|

Šest Hrvata uhapšeno zbog ubistva Srba početkom 90-tih

Šest Hrvata uhapšeno zbog ubistva Srba početkom 90-tih
0
F
FENA
22.10.2006. u 13:14
0
komentara
0

dijeljenja
Šest Hrvata uhapšeno zbog ubistva Srba početkom 90-tih Vladimir Feber
Zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv srpskih civila u Osijeku krajem 1991. i početkom 1992., uhapšeno je šestero bivših pripadnika Samostalne uskočke satnije, izvijestila je u subotu osječko-baranjska Policijska uprava.
Načelnik te Policijske uprave Vladimir Faber izvijestio je da je policija u Istražni centar Županijskoga suda u Osijeku privela šest, a ne 30-ak osoba, kako se nagađalo u medijima.

"Konačno, nakon 15 godina imamo spoznaje o ubojstvima civila u Osijeku, od razrješenja cjelokupne organizacije i zapovjedne strukture, te počinitelje ratnih zločina koji se odnose na likvidaciju civila, koji su zatim bačeni u Dravu vezanih ruku i sa selotejpom preko usta", rekao je.

Glasnogovornica osječko-baranjske Policijske uprave Edita Roterbaur kazala je da se šestero uhićenih sumnjiči za ratni zločin u kojemu su žrtve bili Branko Lovrić, Radoslav Ratković, Milutin Kutlić, Alija Šabanović i više zasad nepoznatih osoba.

Ne želeći otkriti identitet uhićenih, policijska glasnogovornica je rekla da je 18. oktobra u Istražni centar priveden 50-godišnjak iz Jagodnjaka, a jučer i danas privedeni su 64-godišnjak iz Kozjaka, 44-godišnjak iz Osijeka, 40-godišnjak iz Tenje, 43-godišnjak iz Ernestinova i 38-godišnjakinja iz Osijeka.

Sumnjiči ih se da su kao pripadnici Samostalne uskočke satnije, kršeći pravila međunarodnog prava, radi osvete građanima Osijeka srpske nacionalnosti, provodili nezakonita uhićenja, pritvaranja, zlostavljanja i ubojstva civila srpske i drugih nacionalnosti.

Osumnjičenog 64-godišnjaka tereti se da je izdavao zapovijedi koje je 38-godišnjakinja usmeno ili pisano prenosila podčinjenim pripadnicima te satnije. Oni su pak, tvrdi policija, neposredno izvršavali zapovijedi, to jest privodili, zatvarali, mučili i ubijali civilne osobe.

Zahvalio je građanima koji su pomogli da se ti događaji razriješe te ih je zamolio za daljnju suradnju.

U policiji tvrde kako su, osim materijalnih dokaza o zločinu počinjenom nad četiri spomenute žrtve, prikupljeni i dokazi o kaznenim djelima počinjenim na štetu drugih, zasad napoznatih osoba, zbog čega se nastavlja kriminalistička obrada.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.