BiH
0

Šest Hrvata uhapšeno zbog ubistva Srba početkom 90-tih

FENA
Vladimir Feber
Vladimir Feber
Zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv srpskih civila u Osijeku krajem 1991. i početkom 1992., uhapšeno je šestero bivših pripadnika Samostalne uskočke satnije, izvijestila je u subotu osječko-baranjska Policijska uprava.

Načelnik te Policijske uprave Vladimir Faber izvijestio je da je policija u Istražni centar Županijskoga suda u Osijeku privela šest, a ne 30-ak osoba, kako se nagađalo u medijima.

"Konačno, nakon 15 godina imamo spoznaje o ubojstvima civila u Osijeku, od razrješenja cjelokupne organizacije i zapovjedne strukture, te počinitelje ratnih zločina koji se odnose na likvidaciju civila, koji su zatim bačeni u Dravu vezanih ruku i sa selotejpom preko usta", rekao je.

Glasnogovornica osječko-baranjske Policijske uprave Edita Roterbaur kazala je da se šestero uhićenih sumnjiči za ratni zločin u kojemu su žrtve bili Branko Lovrić, Radoslav Ratković, Milutin Kutlić, Alija Šabanović i više zasad nepoznatih osoba.

Ne želeći otkriti identitet uhićenih, policijska glasnogovornica je rekla da je 18. oktobra u Istražni centar priveden 50-godišnjak iz Jagodnjaka, a jučer i danas privedeni su 64-godišnjak iz Kozjaka, 44-godišnjak iz Osijeka, 40-godišnjak iz Tenje, 43-godišnjak iz Ernestinova i 38-godišnjakinja iz Osijeka.

Sumnjiči ih se da su kao pripadnici Samostalne uskočke satnije, kršeći pravila međunarodnog prava, radi osvete građanima Osijeka srpske nacionalnosti, provodili nezakonita uhićenja, pritvaranja, zlostavljanja i ubojstva civila srpske i drugih nacionalnosti.

Osumnjičenog 64-godišnjaka tereti se da je izdavao zapovijedi koje je 38-godišnjakinja usmeno ili pisano prenosila podčinjenim pripadnicima te satnije. Oni su pak, tvrdi policija, neposredno izvršavali zapovijedi, to jest privodili, zatvarali, mučili i ubijali civilne osobe.

Zahvalio je građanima koji su pomogli da se ti događaji razriješe te ih je zamolio za daljnju suradnju.

U policiji tvrde kako su, osim materijalnih dokaza o zločinu počinjenom nad četiri spomenute žrtve, prikupljeni i dokazi o kaznenim djelima počinjenim na štetu drugih, zasad napoznatih osoba, zbog čega se nastavlja kriminalistička obrada.