{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šest godina od smrti stručnjaka i humaniste Abdulaha Nakaša

S
27.11.2011. u 14:25
0
0
Šest godina od smrti stručnjaka i humaniste Abdulaha Nakaša
0
Šest godina od smrti stručnjaka i humaniste Abdulaha Nakaša
Abdulah Nakaš
Na današnji dan, prije šest godina, na vječni počinak je otišao prim.dr. Abdulah Nakaš, vrhunski stručnjak i veliki humanista. Tim povodom su rodbina, kolege i prijatelji u nedjelju posjetili njegov mezar na Kovačima, odali počast i prisjetili se ovog izuzetnog čovjeka.
Abdulah Nakaš bio je specijalista opće hirurgije i šef hirurških disciplina poznat ne samo po svojoj stručnosti već i neizmjernom čovjekoljublju svojstvenom samo rijetkima.

Ostat će upamćen od mnogih koje je liječio, koje je učio i kojima je pomagao, kao osoba koja nije žalila truda i vremena da učini druge sretnima.

Prim. dr. Abdulah Nakaš rođen je u Sarajevu 27. novembra 1944. gdje je proveo cijeli svoj život te završio Medicinski fakultet i specijalizaciju iz opće hirurgije.

Dao je nemjerljiv doprinos kao hirurg, dugogodišnji predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenih u zdravstvu FBiH, član Liječničke komore Kantona Sarajevo, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a naročito kao čovjek i građanin Sarajeva.

Njegov angažman tokom agresije na Grad Sarajevo i BiH kao glavnog hirurga Armije RBiH i šefa hirurških disciplina u Državnoj bolnici Sarajevo bio je primjer humanizma kakav nije ranije zabilježen u sredini u kojoj je živio i radio.

Za požrtvovani rad u periodu agresije na Sarajevo i BiH te poratni angažman u oblasti medicinskih nauka nagrađen je Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva.

Skoro cijeli radni vijek proveo je kao hirurg u Općoj bolnici u Sarajevu. U znak poštovanja njegove ličnosti i djela, ta medicinska institucija od 2006. godine nosi njegovo ime.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: