Šest godina od smrti ratnog zločinca Slobodana Miloševića

S
SRNA
11.3.2012. u 11:12
0
47
Šest godina od smrti ratnog zločinca Slobodana Miloševića
0
Šest godina od smrti ratnog zločinca Slobodana Miloševića Grob Slobodana Miloševića u Požarevcu (Foto: AFP)
Danas se navršilo šest godina od smrti neosuđenog ratnog zločinca i bivšeg predsjednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića.
Milošević je 11. marta 2006. godine umro od infarkta u pritvoru Haškog tribunala.

Slobodan Milošević, koji je bio i lider Socijalističke partije Srbije, sahranjen je u dvorištu porodične kuće njegove supruge Mirjane Marković u Požarevcu.

Sahrani, koja je obavljena bez vjerskog obreda, nije prisustvovao niko od članova najuže porodice jer, kako su naveli, nisu dobili dovoljne garancije za svoju sigurnost.

Vlasti grada Beograda i Srbije nisu dale dozvole da Milošević bude sahranjen u Beogradu uz državne počasti, što su tražili porodica i funkcioneri SPS-a.

Zbog zločina tokom sukoba na Kosovu, Haški tribunal je protiv Miloševića podigao optužnicu 27. maja 1999. godine, zbog zločina u Hrvatskoj 9. oktobra 2001. godine, a 23. novembra iste godine i zbog zločina nad Muslimanima i Hrvatima u BiH.

Suđenje Miloševiću u Hagu počelo je 12. februara 2002. godine. Haški proces protiv Miloševića, prekidan je više puta zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, trajao je četiri godine, a okončan je njegovom smrću u 64. godini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (47)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: