"Ne postoji volja da se slučaj riješi"
5

Šest godina nakon miniranja mezara Alije Izetbegovića počinitelj nije otkriven

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Danas se navršava šest godina od terorističkog napada na Šehidskom spomen mezarju "Kovači" kada je miniran mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH rahmetli Alije Izetbegovića.

No, iako je prošlo više od pola decenije, izvršitelj tog gnusnog terorističkog napada, kada je aktivirana eksplozivna naprava koja je oskrnavila mezar i teško oštetila turbe rahmetli Izetbegovića, još nije otkriven.

Eksplozija se desila 11. augusta 2006. godine u 3.04 sati. Od snažne detonacije oštećeni su nišani i nastao je krater od 70 centimetara, a na obližnjim kućama popucala su prozorska stakla.

Istraga u ovom slučaju nalazila se od 2006. do 2009. godine u Odjelu III Tužilaštva BiH, kod državnog tužioca Miroslava D. Markovića.

Nakon toga predata je u nadležnost Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Državni tužitelj Dubravko Čampara kazao je za agenciju Anadolija da je riječ o "aktivnom predmetu" i da Tužilaštvo BiH, u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), još uvijek provodi istragu.

"Ovaj slučaj se nalazi u okviru Odjela II, kao i drugi slučajevi terorizma. Saslušavamo određene osobe. U toku ove godine su se pojavile nove informacije o tom slučaju, koje su sada u fazi provjere. U svakom slučaju, aktivno radimo na ovom predmetu i smatramo to jednim od važnijih slučajeva", kazao je Čampara.

Glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Željka Kujundžija nije mogla saopćiti više saznanja o toku istrage o ovom slučaju.

Kratko je izjavila da se radi o osjetljivom predmetu koji se nalazi u nadležnosti Tužilaštva BiH, te da se i ranije o ovom slučaju nije iznosilo mnogo informacija u javnost.

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović tvrdi da ne postoji želja da se ovaj slučaj razriješi.

"Te želje nema kod nekih dužnosnika koji su duboko inkorporirani u sigurnosne službe u BiH, a koji, zapravo, vrlo vjerovatno i stoje iza ovog terorističkog čina. Da je ovo urađeno na nečijem drugom mezaru, ne na mezaru predsjednika Izetbegovića, do sada bi se sigurno država digla na noge da se sve to razotkrije. Poput ovog slučaja napada na Američku ambasadu u Sarajevu i slično. Prema tome, smatram da su odgovorni do sada morali biti pronađeni. Jer, to nije obično krivično djelo, ono ima duboku političku pozadinu. Da bi proces pomirenja i izgradnje države BiH tekao normalnije, treba pronaći počinitelje tog zločina. Dok se krivac ne pronađe, ostavlja se prostora za špekulacije ko je u pozadini napada i zašto je napad izveden", kazao je Mehmedović.

On dodaje da je SDA tražila informaciju dokle je došla istraga navedenog slučaja te ima li i kakvih indicija o počiniteljima.

"Sve je to ostalo na obećanjima da je istraga u završnoj fazi i da će vrlo brzo javnost biti obaviještena o pronalasku počinitelja tog krivičnog djela. Međutim, ostavljali su prostora za priče i kojekakve medijske špekulacije. Do dan danas, nema nikakvih zvaničnih informacija. U Parlamentu BiH možemo tražiti informaciju više, naravno, koliko zakon to dozvoljava", istakao je Mehmedović.

Sin rahmetli Alije Izetbegovića, aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ranije je za medije u Sarajevu izjavio da je "odnos prema istrazi o napadu na Alijin mezar uvreda za državu".

On je u više navrata naglašavao kako je "razočaran odnosom i neefikasnošću državnih službi koje su radile na ovom slučaju".

"Mislim da ovakvim odnosom krivci za miniranje mezara rahmetli Alije nikada neće biti otkriveni. Ako se nešto ne radi, neće se ni uraditi. Nema šanse da se završi posao. Meni se čini da se tu ništa ne poduzima i da se ništa valjano ne radi. Daj Bože da sam u krivu", izjavio je Bakir Izetbegović u augustu 2009. godine.