Srebrenica
10

Šest bošnjačkih odbornika negoduje: Izbor Alivukovića je nelegitiman

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nermin Alivuković izabran je na današnjoj sjednici Skupštine Opštine Srebrenica za zamjenika načelnika, a njegov izbor naišao je na negodovanja šestorice bošnjačkih odbornika, koji tvrde da je on nelegitiman predstavnik Bošnjaka.

Alivuković je izabran na prijedlog i uz podršku Hamdije Fejzića (SDA), Tife Efendić (SDA) i Hakije Meholjića (SDP) bez konsultacija i saglasnosti ostalih šest bošnjačkih odbornika u Skupštini Opštine, navodi se u saopštenju koje potpisuju Alija Tabaković, Begija Smajić, Almir Dudić, Almir Muminović, Nedib Smajić i Zulfo Salihović.

"Osoba koju je izabralo osam Srba i tri Bošnjaka nema legitimitet da predstavlja interese Bošnjaka u Srebrenici", saopštila je ova srebrenička šestorka.

Za izbor Alivukovića glasalo je 11 odbornika, dok ih je 10 bilo protiv.

Protiv izbora zamjenika načelnika bilo je šest od devet bošnjačkih odbornika u Skupštini Opštine, tako da je Nermin Alivuković izabran zahvaljujući osmorici srpskih odbornika i tri bošnjačka.

Podršku izboru Alivukovića dao je i načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić, koji je u obrazloženju naveo da je Alivuković osoba od njegovog povjerenja i da će ga zadužiti za organizaciju obilježavanja 11. jula 2017. godine.

"Na početku sjednice predsjednik Skupštine Hamdija Fejzić izbacio je predstavnike medija iz sale, a Hakija Meholjić je pokušao da izbaci i predstavnike međunarodnih organizacija", navodi se u saopštenju šestorice odbornika.

Nermin Alivuković
Nermin Alivuković

S druge strane, Hamdija Fejzić saopštava da je Alivuković ranije obnašao dužnost šefa kabineta načelnicima Abdurahmanu Malkiću, Osmanu Suljiću i Ćamilu Durakoviću, te da ima potrebno iskustvo za obavljanje te važne funkcije.

"Nažalost, šest bošnjačkih odbornika opet nije podržalo izbor Bošnjaka na mjesto zamjenika načelnika. Ovi odbornici su pokazali da im nije u cilju da se u Srebrenici smiruje situacija i da se počne konkretno raditi za građane ove opštine. Konstantno rade na dezavuisanju javnosti i destabilizovanju situacije kako bi se iz Srebrenice poslala negativna slika i oni se predstavili kao jedini pravi Bošnjaci koji mogu voditi politiku i štititi interese Bošnjaka", naveo je Fejzić u svom saopštenju.