Imena se kriju
9

Šest bivših zastupnika u Skupštini HNK zatražilo bijeli hljeb, pet ih odbilo privilegiju

Piše: R. D.
Foto: Ž.M./Klix.ba
Foto: Ž.M./Klix.ba
Od jedanaest bivših zastupnika u Skupštini HNK šest je iskoristilo zakonsko pravo na bijeli hljeb. Iz sekretarijata zakonodavnog organa Hercegovačko-neretvanskog kantona, iako smo tražili, nisu naveli imena tih zastupnika.

Na upit portala Klix.ba ko je od zastupnika iz prošlog saziva u Skupštini HNK zatražio bijeli hljeb, a ko odbio dobili smo odgovor u kojem se navodi kako je na osnovu članka 9. Zakona o pravima izabranih dužnosnika i nositelja izvršnih dužnosti u institucijama vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona propisano je da izabranim dužnosnicima i nosiocima izvršnih dužnosti nakon prestanka javne dužnosti, a do početka ostvarivanja plaće po drugom osnovu ili do ispunjavanja uslova za mirovinu, prema općim propisima imaju pravo na plaću, te penzijsko i zdravstveno osiguranje.

"U Skupštini HNK ovo pravo je iskoristilo šest zastupnika, a pet zastupnika nisu koristili to pravo", navodi se dalje u odgovoru. Pomenuto pravo traje 12 mjeseci, a iznos ovisi od radnog staža zastupnika.

Dalje se navodi kako je temeljem člana 4. Zakona o pravima izabranih dužnosnika i nositelja izvršnih dužnosti u institucijama vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona pravo na profesionalno obavljanje zastupničke dužnosti zatražilo šest zastupnika.