BiH
0

Šest bivših pripadnika Armije RBiH iz Vareša oslobođeno optužbi za djelo ratnog zločina

FENA
Zenica
Zenica
Presudom Kantonalnog suda u Zenici danas su nakon višegodišnjeg procesa Sabahudin Operta iz Vareša, Muharem Frljak iz Breze, te Memsudin Operta, Mirsad Šijak, Muris Ajanović i Alija Čizmo iz Vareša, oslobođeni optužbi za djelo ratnog zločina nad zarobljenim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane iz Vareša.

Kantonalno tužilaštvo ZDK-a optužnicom je šestoricu Bošnjaka teretilo da su kao pripadnici Armije RBiH od novembra 1993. do marta 1994. počinili krivično ratnog zločina nad Antom Zubonjom, Slobodanom Terzićem, Marinkom Poljakovićem i Borislavom Ivanom Pašalićem, zarobljenim pripadnicima HVO-a iz Vareša.

Kako je čitajući presudu izjavio Adem Pezer, sudija Kantonalnog suda u Zenici, Tužilaštvo nije uspjelo dokazati da su Sabahudin i Memsudin Operta, Frljak, Šiljak, Ajanović i Čizmo počinili krivično djelo ratnog zločina.

Kantonalni tužilac Branislav Tomaš izjavio je da će Tužilaštvo uložiti žalbu na presudu, dok je Vasvija Vidović, advokatica jednog od oslobođenih, izrazila zadovoljstvo presudom, napomenuvši da je oslobađajuća presuda "bila jedino moguće rješenje".