{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šesnaesta godišnjica početka raspuštanja logora "Omarska"

F
6.8.2008. u 16:03
0
0
Šesnaesta godišnjica početka raspuštanja logora "Omarska"
0
Šesnaesta godišnjica početka raspuštanja logora "Omarska"
Preživjeli bivši logoraši i porodice stradalih danas su ispred prostora bivšeg logora "Omarska" u Prijedoru pozvali na odgovornost sve koji su počinili ratne zločine i zatražili pravdu za sve logoraše.
Današnje okupljanje i posjeta prostoru gdje je bio logor organizirano je na datum koji se, prije šesnaest godina, smatra kao dan raspuštanja "Omarske", jer je velika grupa zatvorenika, njih oko 1.500, otišla u treći logor "Trnopolje", a jedan broj njih je prebačen na "Manjaču".

Tada je u "Omarskoj" ostalo oko 200 ljudi, koji su trebali svjedočili prilikom posjete stranih novinara tom logoru koju je, na zahtjev uhapšenog haškog optuženika i bivšeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića, organizirao tadašnji upravnik prijedorske policije Simo Drljača.

Strani novinari su, ipak, saznali da je to bio neuspjeli pokušaj da se prikaže kako se u logoru nalazi svega 200 zatvorenika i da uvjeti nisu onakvi kakvi su se nastojali prikazati od tadašnjeg srpskog ratnog rukovodstva.

Za bivše logoraše "Omarska" je najstravičniji logori, kroz koji je u samo tri mjeseca njegovog postojanja prošlo oko 3.200 osoba nesrpske nacionalnosti, od kojih njih 700 do 900 smrtno stradalo.

Samo u Prijedoru tokom rata ubijeno je 4.158 civila što je utvrdio i Istraživačko-dokumentacioni centar na čijem je čelu Mirsad Tokača.

Na inicijativu preživjelih logoraša te nevladinih organizacija formiran je Inicijativni odbor Fondacije za izgradnju Memorijalnog centra Omarska.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: