{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šesnaesta godišnjica početka raspuštanja logora "Omarska"

F
6.8.2008. u 16:03
0
0
Šesnaesta godišnjica početka raspuštanja logora "Omarska"
0
Šesnaesta godišnjica početka raspuštanja logora "Omarska"
Preživjeli bivši logoraši i porodice stradalih danas su ispred prostora bivšeg logora "Omarska" u Prijedoru pozvali na odgovornost sve koji su počinili ratne zločine i zatražili pravdu za sve logoraše.
Današnje okupljanje i posjeta prostoru gdje je bio logor organizirano je na datum koji se, prije šesnaest godina, smatra kao dan raspuštanja "Omarske", jer je velika grupa zatvorenika, njih oko 1.500, otišla u treći logor "Trnopolje", a jedan broj njih je prebačen na "Manjaču".

Tada je u "Omarskoj" ostalo oko 200 ljudi, koji su trebali svjedočili prilikom posjete stranih novinara tom logoru koju je, na zahtjev uhapšenog haškog optuženika i bivšeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića, organizirao tadašnji upravnik prijedorske policije Simo Drljača.

Strani novinari su, ipak, saznali da je to bio neuspjeli pokušaj da se prikaže kako se u logoru nalazi svega 200 zatvorenika i da uvjeti nisu onakvi kakvi su se nastojali prikazati od tadašnjeg srpskog ratnog rukovodstva.

Za bivše logoraše "Omarska" je najstravičniji logori, kroz koji je u samo tri mjeseca njegovog postojanja prošlo oko 3.200 osoba nesrpske nacionalnosti, od kojih njih 700 do 900 smrtno stradalo.

Samo u Prijedoru tokom rata ubijeno je 4.158 civila što je utvrdio i Istraživačko-dokumentacioni centar na čijem je čelu Mirsad Tokača.

Na inicijativu preživjelih logoraša te nevladinih organizacija formiran je Inicijativni odbor Fondacije za izgradnju Memorijalnog centra Omarska.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: