BiH
0

Šesnaest godina bez istine: Položeni vijenci na spomen-obilježju Jozi Leutaru

FENA
(Foto: FENA)
Delegacije Ministarstva unutarnjih poslova FBiH, Federalne uprave policije, sarajevske organizacije Hrvatske demokratske zajednice BiH i članovi porodice položili su jutros vijence na spomen-obilježju na mjestu gdje je na današnji dan 1999. godine izvršen atentat na tadašnjeg zamjenika federalnog ministra unutrašnjih poslova Jozu Leutara.

Sin pokojnog doministra Leutara Ivica pozvao je institucije vlasti da nakon ovoliko godina bar pokušaju nešto učiniti, da isprave ovu silnu nepravdu "koja je svima nama učinjena" i ne dozvole ubojicama da ne hodaju slobodno.

Također je zamolio policiju i sudstvo, "bar one poštene ljude koji su ostali", da ne dozvole silne konstrukcije koje se još javljaju u vezi sa smrću njegovog oca.

"Ja ne znam, kao i većina nas, ko je to učinio mom pokojnom tati, ali svi znamo ko to preusmjerava i ko obustavlja istragu", rekao je Ivica Leutar, dodajući da treba "krenuti od samog kraja i vrlo brzo će se doći do rješenja".

Sestra pokojnog Joze Leutara Mara se nada da će ipak doći vrijeme da se slučaj riješi, te je zamolila institucije i državni vrh da ipak rade na tome.

"Kad se hoće, to se može istražiti. Moj brat je bio pošten čovjek, nije bio potkupljiv, nije svoj potpis prodavao", kazala je sestra Mara.

Savjetnik ministra unutarnjih poslova FBiH Enes Bezdrob izjavio je novinarima da "za nas ta priča nije završena" i očekuje da se slučaj završi, da istina izađe na vidjelo, te da pokojni Jozo i njegova obitelj nađu kakav-takav smiraj.

Atentat podmetanjem eksplozivne naprave u službeni automobil doministra Leutara izvršen je 16. marta 1999. godine, a on je od posljedica ranjavanja preminuo 12 dana kasnije, 28. marta.