BiH
0

Sesija "Kruga 99"

FENA
Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" održala je u nedjelju u Sarajevu redovnu sesiju o temi "Dan nezavisnosti i civilne žrtve" o kojoj je uvodno izlaganje imao član ove asocijacije Jovan Divjak. Mislim, kazao je Divjak, da smo danas ne manje žrtve, žrtve u tome da nemamo sva ljudska prava koja nam Evropska konvencija o ljudskim pravima daje.
  • Pričamo o doručku kod Obame, znamo da je neko otišao na kafu u Beograd, znamo da je neko otišao na kavu u Zagreb, a ovdje se ljudi ne okupljaju na kahvi u Sarajevu da bi riješili probleme, kazao je Divjak.

On smatra da je za praznik 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, trebalo djecu odvesti do Vraca, do spomenika na Trgu djece, prošetati s njima. Dodao je da bi volio da ga je neko pozvao u školu pa da kaže nešto o ovom danu.

  • Ne o danu, nego o tome ko smo, šta smo, ko smo bili i šta treba da budemo, kazao je Divjak.

Po njegovim riječima, nisu samo u pitanju civilne i vojne žrtve rata, danas su žrtve i naša djeca i studenti "jer on ne izučava ono što mu daje sposobnost da sutra može da nas vodi u Evropu". Divljak je istakao da mladima niko ne nudi šansu da pokažu da nisu za ovakvu BiH.

  • Ponosan sam činjenicom da ipak u jezgru pravih Bosanaca i Hercegovaca, mislim na SUBNOAR i još nekoliko takvih udruga, da gaje tradicije ne samo 1. marta, nego i sve druge, jer bez toga bilo bi mnogo manje naših opredjeljenja 1. marta. Taj 1. mart nije bio opredjeljenje nikad za nikakav rat, ali ga je on polučio iz prostog razloga jer se suprotstavio dominaciji jednog naroda nad drugim, kazao je, između ostalog, Divjak na nedjeljnoj sesiji "Kruga 99".