BiH
0

Šešelju dozvoljeno da se brani sam

FENA
Žalbeno vijeće Haškog tribunala danas je odlučilo da Vojislavu Šešelju dozvoli da se brani sam na suđenju zakazanom za 2. novembra, saopćeno je danas u sekretarijatu Tribunala.

Žalbeno vijeće je izričito upozorilo Šešelja da će sudskom vijeću biti omogućeno da mu odmah postavi branioca ako on svojim ponašanjem bude opstruirao odgovarajuću efikasnost suđenja.

Šešelj je od početka zahtijevao da se brani sam i protivio se imenovanju advokata u pripravnosti, a kasnije i određivanju advokata Davida Hupera za službenog branioca.

Holandski advokat Tjard Eduard van der Spoel, određen za advokata u pripravnosti, podnio je u ime optuženog žalbu na Huperovo imenovanje.

Sudsko vijeće je 21. augusta odlučilo da Šešelju postavi engleskog advokata Hupera za branioca, jer je, kako je tada ocijenjeno, Šešelj svojim ponašanjem opstruirao i ometao rad, kao i zbog njegovog nepoštivanja pravila Tribunala, zastrašivanja i klevetanja svjedoka, čime je pokazao jaku namjeru da bi ukoliko bi sam sebe zastupao mogao da konstantno opstruira efikasno odvijanje suđenja.

Šešelj je optužen za ratne zločine u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini od 1991. do 1995. godine.