BiH
18

Šešeljev radikal i bivši urednik "Velike Srbije" stoji iza incidenta u Beogradu

Piše: F.V.
Glavni vinovnik incidenta koji se prošle sedmice dogodio u Beogradu kada je ekipa Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) pokušala spriječiti demonstrante da istaknu transparent "Ne šetnja - Bosna, Bosna!" tokom okupljanja članova i predstavnika sindikata u glavnom gradu Srbije je dopisnik ove televizije i doskorašnji šef beogradskog dopisništva RTRS-a Ognjen Mihajlović.
Ognjen Mihajlović u jurišu na Bosnu
Ognjen Mihajlović u jurišu na Bosnu

Ispred povorke radnika i sindikalnih aktvista koji su se na protestima 1. maja kretali u pravcu Slavije u Beogradu nekoliko osoba je istaklo transparent na kojem je pisalo "Ne šetnja -Bosna, Bosna!", ali su ubrzo zaustavljeni.

Mihajlović je noseći mikrofon svoje televizije pokušao da prođe između građana koji su nosili parolu "Ne šetnja -Bosna, Bosna!" i tako spriječi isticanje transparenta. Potom mu se, potvrdili su svjedoci, pridružio i njegov snimatelj.

Brzo se uključila i policija koja je osobe sklonila ispred povorke. Došlo je i do rasprave i koškanja, a policija je na kraju transparent uzela od građana koji su legitimisani i udaljeni s mjesta događaja.

No, ko je Ognjen Mihajlović?

Zanimljivo da je ovaj novinar televizije bliske Miloradu Dodiku član Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, a bio je poslanik te stranke u Skupštini Srbije.

Također, Mihajlović je bio urednik "novina srpskog četničkopg pokreta" znakovitog imena "Velika Srbija", te Zemunskih novina dok su Šešeljevi radikali bili na vlasti u Zemunu.

Prije rata je radio na Televiziji Sarajevo, odakle je za vrijeme agresije na našu zemlju prešao na Srpsku televijzu (STV) na Palama.

Na internetu su dostupni i njegovi ratni prilozi s kraja 1992. godine iz opkoljenog Sarajeva, tačnije iz Otesa, u kojima govori o "muslimanskim napadima na srpske civilne ciljeve", te kako Alijini novinari dezinformiraju javnost.

Inače, Mihajlović je sve donedavno bio šef beogradskog dopisništva RTRS-a, a po riječima beogradskih novinara, rijetko se pojavljuje na događajima.

U Beogradu je 1. maja održan skup pod nazivom "1. maj nije 1. april, ne šalite se sa radnicima" koji su organizovali radnički sindikati.