Američki analitičar
4

Serwer: Dodikova ideja o vezivanju RS-a i Kosova nije dobrodošla ni kod Trumpa

A. D.
Daniel Serwer
Daniel Serwer
Američki analitičar i stručnjak za Balkan Daniel Serwer, inače profesor na Univerzitetu "John Hopkins" prokomentirao je današnji sastanak člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu, a posebno nastojanje Dodika o vezivanju Kosova sa Republikom Srpskom.
Dodik je danas, naime, na konferenciji za novinare, dao do znanja da je ovo pitanje pokušao nametnuti Vučiću uoči njegovog odlaska u Washingtonu, preciznije u Bijelu kuću gdje se očekuje sastanak o pitanju odnosa Srbije i Kosova.

"Kako je moguće da neka međunarodna zajednica dozvoljava da se izdvoji Kosovo, a RS tog prava nema. Zašto je problem ako mi to pitamo. Kakvi su to aršini, ko to kreira i šta je cilj. Razumijem u kakvim složenim okolnostima je Srbija vezano za Kosovo. BiH neće priznati Kosovo. Imamo ogromne pritiske zbog toga i stalnom traže da promijenimo naše stavove“, rekao je Dodik.

Serwer za naš portal ističe kako Dodik, koji se nalazi na američkoj crnoj listi, sigurno želi da se ta tema nametne u Bijeloj kući.

"Ali Vučić nigdje nije prispio sa tom idejom, mada pretpostavljam da će je možda probati iznijeti. Ideja paralelnog tretmana RS-a i Kosova nije ta koja je dobrodošla, čak ni u Trumpovom Washingtonu", rekao je Serwer.

Vučić je na današnjoj konferenciji za novinare odgovarajući na pitanja o ovoj temi rekao:

"Ne isključujem da se pojave i neke druge teme vezane za Prištinu i Beograd, ali mi niko nije pomenuo Republiku Srpsku".