{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Server za razmjenu podataka nalazit će se u Sarajevu

F
25.9.2009. u 13:24
0
4
Server za razmjenu podataka nalazit će se u Sarajevu
0
Server za razmjenu podataka nalazit će se u Sarajevu
Sjedište servera za razmjenu podataka iz policijskih evidencija bit će u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH u Sarajevu, dogovoreno je danas u Banjoj Luci na ministarskom sastanku koji je zakazao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić a prisustvovali su mu zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, federalni i ministar unutrašnjih poslova RS-a, Muhidin Alić i Stanislav Čađo.
"To će biti definitivna lokacija, a policijske agencije će u srijedu potpisati sporazum koji je danas dogovoren. Policijske agencije će razvijati svoje tehnologije i razmjenjivati dogovorene podatke“, istaknuo je Špirić na pres-konferenciji uz uvjerenje da je ovo "dobra poruka za BiH i za Brisel“.

Napomenuo je da je jučer Vijeće ministara donijelo niz odluka i jedan zakon s namjerom da se ispune uvjeti iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima te izrazio zadovoljstvo što je danas postignut dogovor i u vezi s lokacijom servera.

Podsjetio je da su u opticaju bila dva prijedloga - da privremeno bude smješten u Agenciji za identifikaciona dokumenta, odnosno u okviru Ministarstva sigurnosti BiH, ali da za to nije bilo saglasnosti jer se ne radi o policijskim agencijama.

Špirić tvrdi da se Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH u Sarajevu razvija i treba da uspostavi svoje kapacitete da bi mogla uspješno da vrši predviđenu funkciju.

Kada su u pitanju drugi uvjeti koje BiH treba da ispuni za liberalizaciju viznog režima, Šprić je precizirao da Vijeće ministara u srijedu treba da potvrdi današnji sporazum, a zatim da se usvoji strategija borbe protiv pranja novca, čime bi bile završene sve obaveze iz Mape puta.

Također i državni parlament treba da usvoji dogovorena zakonska rješenja.

"Nakon toga očekujemo evaulaciju iz Brisela, a bitno je da se do kraja mjeseca uradi taj posao da bi BiH mogla biti podržana u liberalizaciji viznog režima te paralelno sa Srbijom i ostalim zemljama u regionu i građani naše zemlje da budu na 'bijeloj šengen listi'“, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: