Reakcija na hapšenje
217

Šerif Patković: Ovo je čin agresije na Dudakovića koji je časno branio svoju državu

Piše: E. M.
Šerif Patković (Foto: H. M./Klix.ba)
Šerif Patković (Foto: H. M./Klix.ba)
Nekadašnji komandant 7. muslimanske brigade Šerif Patković u razgovoru za Klix.ba je prokomentarisao jutrošnje hapšenje Atifa Dudakovića i još 12 osoba kazavši da je oružana agresija u Bosni i Hercegovini prestala, ali da je jutrošnje hapšenje pokazatelj da rat za BiH nije završio.

Na početku razgovora Patković je kazao kako je ovo već viđen scenario u Bosni i Hercegovini gdje pojedini neprijatelji žele izjednačiti žrtvu i agresora tako što prave pritisak na institucije koje radeći svoj posao u BiH prema herojima ove države čine nasilje.

"Najviše boli činjenica jutrošnjeg haošenja. Niko nije trebao da se hapsi, sve bh. patriote se redovno odazovu na saslušanja, dovoljno je bilo samo pozvati Dudakovića i on bi otišao, pa i ako bi trebao biti zadržan, ostao bi koliko god treba zbog Bosne i Hercegovine", govori Patković.

Mišljenja je da je Atif Dudaković, kao i drugi uhapšeni u jutrošnjoj akciji, nevin te da će se to dokazati.

"Mi ćemo učiniti sve da pomognemo pravnom timu koji je jutros oformljen, samo se nadamo da njegovo zdravstveno stanje neće biti narušeno i da će izdržati bitku na ovom svijetu koju vodi za BiH. Sve ovo je dio politike koja je napala našu državu. Mi moramo ostati svjesni činjenice da je prekinuta oružana agresija, ali da rat za Bosnu i Hercegovinu nije završio te da je to potvrđeno jutrošnjim hapšenjima", dodao je Patković.

Prema njegovim riječima, podnošenje prijave protiv Dudakovića i drugih ljudi jutros uhapšenih je instalacija istih onih snaga koje su napale Bosnu i Hercegovinu 1990-tih godina i koje i danas imaju iste stavove i mišljenja.

"Ovo je čin agresije na pojedinca koji je časno branio državu Bosnu i Hercegovinu. Dejtonski sporazum je toliko težak za BiH, a činjenica je da se budućim generacijama, ali i sadašnjim, pokušava izjednačiti pozicija žrtve i agresora. Kada bi SIPA hapsila samo izvršioce genocida u Srebrenici, bukvalno ne bi imala vremena da se bavi drugim stvarima, a i kada bi Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv Četničkog ravnogorskog pokreta i UZP-a, ne bi imale vremena ni za što drugo", kazao je Patković za Klix.ba te dodao:

"Snage s vana urušavaju sistem u BiH, ali u nama, patriotama se javlja ogorčenje na sve te čonjenice i mi moramo izdržati ovu borbu za BiH. General Dudaković je znao i očekivao ove stvari, kao što smo i mi svi svjesni toga u danšanjem vremenu, a određene stvari su napravljene kao priprema u procesu odbrane, advokat će poduzeti dalje mjere, a mi smo spremni za svaki vid podrške", zaključio je Patković.

Dudaković bi danas oko 15 sati trebao biti dovezen u Sarajevo kada će se sastati s pravnim timom i advokatom koji će poduzeti određene mjere koje su u njegovoj nadležnosti.