Počinje postupak
39

Šerif Isović tužio Vladu zbog poništenja konkursa za direktora Porezne uprave FBiH

Piše: A. D.
Foto: J. N./Klix.ba
Foto: J. N./Klix.ba
U Općinskom sudu u Sarajevu pod brojem 65 0 Rs 694776 18 Rs uskoro bi trebao početi sudski postupak u kojem je tužitelj Šerif Isović, aktuelni vršilac dužnosti direktora Porezne uprave FBiH, a tužena strana Vlada Federacije BiH.

Riječ je o Isovićevoj tužbi kojom se traži poništenje odluke o prestanku važenja odluke o raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje i direktora Porezne uprave, a koja je donesena naljeto prošle godine.

Naime, konkurs za imenovanje direktora Porezne uprave proveden je u oktobru prošle godine, a Isovića je Agencija za državnu službu ocijenila kao najboljeg kandidata.

Vlada FBiH je na sjednici održanoj 8. februara trebala potvrditi imenovanje Isovića, ali to se nije desilo jer su ministri iz SBB-a i HDZ-a glasali protiv te odluke. SBB i HDZ su tražili i poništenje konkursa koji je sproveden, razrješenje Isovića, ali i poništenje odluke kojom je Isović postavljen na tu funkciju, kako bi cijeli proces bio ponovo pokrenut.

Međutim, dva mjeseca kasnije Općinski sud u Sarajevu zabranio je poništenje konkursa na kojem je Isović izabran kao najbolji kandidat za direktora Porezne uprave FBiH te je odredio mjere osiguranja kojom se zabranjuje protivniku osiguranja, Vladi FBiH, donošenje odluke o prestanku važenja Odluke o raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora i zamjenika direktora Porezne uprave FBiH, kao i poduzimanje bilo kakvih aktivnosti u vezi s tim do okončanja sudskog postupka".

Riječ je o sudskom postupku koji uskoro treba da počne.

Vlada FBiH je zbog toga na sjednici održanoj krajem jula imenovala Dženanu Redžić, šeficu Odsjeka za opće pravne poslove u Sektoru za pravne poslove Federalnog ministarstva finansija za zastupanje Vlade Federacije u ovom predmetu.