Bihać
0

Šerif Hadžić za trostruko ubistvo osuđen na 20 godina

FENA
Kantonalni sud u Bihaću danas je zbog ubistva više osoba i pokušaja ubistva jedne, nepravomoćnom presudom krivim proglasio optuženog Šerifa Hadžića i osudio ga na maksimalnu kaznu zatvora od 20 godina.

Hadžić je u junu zbog navodnog dugovanja ubio turskog državljanina Unala Fedaia, Kasima i Elvisa Šabića te pokušao ubiti Elvedina Okugića.

Navodi optuženog da su motivi trostrukog ubistva i pokušaja ubistva bila neizmirena dugovanja nisu dokazani, a odbačeni su i navodi odbrane da je optuženi bio napadnut i da se branio te da je u momentu izvršenja ubistava bio neuračunljiv.

Tim vještaka i doktora Kliničkog centra u Sarajevu utvrdio je da su kod Hadžića bili prisutni poremećaj ličnosti i afektivna razdražljivost. U obrazloženju presude, kazano je da je tokom sudskog procesa ključno bilo svjedočenje svjedokinje Fatime Poprženović koju je neposredno pred ubistvo nazvao ubijeni Fedai.

Ona je kazala da se optuženi Hadžić oglušio na uvjeravanja da će novčani dug isplatiti te da je prilikom telefonskog razgovora čula jak udarac, a potom i pucanj. U izrečenu kaznu zatvora optuženom Hadžiću od 20 godina uračunat će se vrijeme provedeno u pritvoru počevši od 3. juna.