|

Serge Brammertz prisustvovao sastanku vezanom za načine pronalaska masovnih grobnica u BiH

Serge Brammertz prisustvovao sastanku vezanom za načine pronalaska masovnih grobnica u BiH
0
I. Č.
30.10.2019. u 08:58
1
komentara
0

dijeljenja
Serge Brammertz prisustvovao sastanku vezanom za načine pronalaska masovnih grobnica u BiH Foto: Tužilaštvo BiH
Sastanak Operativne radne grupe za nestale osobe održan je u Sarajevu, a na sastanku su sudjelovali glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić i glavni tužitelj pri Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove Serge Brammertz.
Centralne teme sastanka odnosile su se, kako je to saopćeno iz Tužilaštva BiH, na aktivnosti institucija uključenih u Operativnu grupu, u pogledu razmjene informacija i potrage za posmrtnim ostacima nestalih osoba.

"Operativna grupa formirana je kao zajednička inicijativa MRMKS, Tužiteljstva BiH, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) radi razmjene informacija između institucija za provođenje zakona i svih drugih subjekata, koji mogu pružiti informacije o mogućim lokacijama na kojima se nalaze masovne grobnice ili posmrtni ostaci nestalih osoba", stoji u saopćenju.

Navode kako je na temelju preporuka Operativne grupe formiran predmet u cilju koordinacije aktivnosti u djelovanju Tužiteljstva BiH, MRMKS, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Instituta za nestale osobe INO BiH, MKCK, ICMP i drugih institucija.

"Cilj je prikupljanje i provjere informacija o mogućim lokacijama masovnih grobnica, analize i analitičke obrade dostupnih baza dokaza i arhiva radi otkrivanja podataka i informacija koje bi mogle predstavljati smjernice za otkrivanje masovnih grobnica i pronalazak nestalih osoba", navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

U okviru operacije "Terra", navode iz Tužilaštva BiH, skoro svakodnevno se saslušavaju svjedoci, vrši analiza dostupnih dokaza, kao i izlasci na teren, u cilju provjere informacija i pronalaska lokaliteta masovnih i pojedinačnih grobnica.

"Zajednički rad već je rezultirao pronalaskom masovnih grobnica i posmrtnih ostataka na lokalitetu Lokvice-Igman, Hozića Kamen (B.Novi-N.Grad), Vlasenica, Miljevina, Prosara, B.Gradiška i dr., a kolege iz MRMKS daju svoj doprinos u navednim aktivnostima. Također, kolege iz MRMKS i MKCK su prisustvovale terenskim aktivnostima na lokalitetu Lokvice-Igman", navodi se u saopćenju.

Navode kako je nastavak ovih aktivnostineophodan i važan u budućnosti u procesima traženja nestalih osoba, što je proces koji je važan i prioritetan obiteljima nestalih osoba, kao i tužiteljstvima i agencijama za provođenje zakona.

"Tužiteljstvo BiH je nadležno za postupanje u svim predmetima ekshumacija, a Operativna grupa za nestale osobe, značajno pomaže u radu na prikupljanju informacija koje se koriste za pronalazak masovnih i pojedinačnih grobnica", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Podrška MRMKS, kako navode, izuzetno je značajna u ovom procesu.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...