Kritike Hrvatskoj zbog Gotovine
0

Serge Brammertz: Pozitivna ocjena BiH za saradnju s Hagom

SRNA
Serge Brammertz
Serge Brammertz
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz pozitivno je ocijenio nivo saradnje BiH sa Tribunalom u Hagu, ali je ukazao na spor napredak u procesuiranju optuženih za ratne zločine pred domaćim pravosuđem.

Brammertz je u dijelu izvještaja o saradnji zemalja bivše Jugoslavije s Tribunalom izrazio zabrinutost zbog "čestih političkih napada na pravosuđe u BiH" i pozvao političare da podrže procesuiranje po optužbama za ratne zločine.

On je u dijelu izvještaja koji se odnosi na Hrvatsku kritikovao visoke hrvatske zvaničnike zbog izjava u javnosti poslije presude Anti Gotovini u Haškom tribunalu.

Brammertz je ocijenio da izjave kakve su dali pojedini hrvatski zvaničnici poslije presude Gotovini "podrivaju rad Tribunala i sprječavaju pomirenje". 

On je izrazio nezadovoljstvo i zbog toga što Tužilaštvo još nije dobilo informacije o nestaloj vojnoj dokumentaciji koja se odnosi na operaciju hrvatske vojske "Oluja" u augustu 1995. godine.

Brammertz je polovinom novembra poslao redovni šestomjesečni izvještaj Vijeću sigurnosti UN, a zvanično će ga predstaviti 7. decembra u New Yorku.