Ministar sa crne liste
59

Šeranić ponovo komentarisao američke sankcije: Nastavljam sa svojim aktivnostima

S. Š.
Alen Šeranić (Foto: Vlada RS)
Alen Šeranić (Foto: Vlada RS)
Ministar zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić (SNSD) ponovo je danas komentarisao američke sankcije, te najavio da će, uprkos tome, nastaviti da obavlja redovne aktivnosti.
"To je teret koji ja nosim. Ne želim da jadikovati niti pitati da li je to pošteno ili nije, nema veze, ova država je takva kakva jeste, a moje je da radim i obavljam redovne aktivnosti", rekao je danas Šeranić u Banjoj Luci.

On je podsjetio da je u Republici Srpskoj 2001. godine donesen Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, koji je važio, ali se nije primjenjivao u vrijeme donošenja zakona na nivou BiH.

"Bilo bi interesantno vidjeti šta će biti sa onim ko je donio i objasnio taj zakon. Ovim zakonom iz 2021. godine stavljamo van snage taj zakon", naglašava, prenosi RTRS.

Napomenuo je da je Ministarstvo zdravlja pripremilo zakon, da je akt dobio mišljenje ministarstava i Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, da ga je usvojila Vlada, a potom i Parlament, nakon čega je prošao kroz Vijeće naroda i Uredbu Ustavnog suda.

"I tada je Alen Šeranić označen kao etnonacionalista u vezi sa donošenjem zakona", kaže on.

Podsjetimo, SAD su uvele sankcije Šeraniću i predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari zbog ugrožavanja stabilnost regiona potkopavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa ili institucija.

Konkretno, Šeranić je stavljen na crnu listu zbog promovisanja secesionističkih aktivnosti RS-a, jer je vodio proces usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS kojeg je njegovo ministarstvo uputilo Narodnoj skupštini RS na razmatranje.