Nema novih slučajeva
29

Šeranić: Dvije osobe u RS-u su izliječene od koronavirusa

I. P.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Dvije osobe koje su zaražene koronavirusom su izliječene, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Riječ je o prvim osobama koje se smatraju izliječenima, nakon čega su puštene iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

"Podaci o izlječenju su potvrđeni za dvije osobe u skladu s defincijom otpusta kada je riječ o koronavirusu", rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

On je dodao da se trenutno u UKC-u Republike Srpske nalazi sedam zaraženih osoba, tako da je ukupno 9 osoba u izolaciji na UKC-u, uključujući dvije koje čekaju rezultate testiranja. Iz UKC-a je otpušteno 28 osoba koje nisu izliječene, nego su otpuštene u izolaciju.

On je dodao da maske treba da nose samo one osobe koje pružaju zdravstvenu njegu i one osobe koje su bolesne.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u RS-u, na jučer održanoj konferenciji za medije u 16:30, nema novih slučajeva kod kojih je rezultat testiranja pozitivan.

U BiH su do sada potvrđena 24 slučaja osoba pozitivnih na novi virus korona (Banja Luka - 16, Zenica - 3, Čelinac - 2, Orašje - 1, Laktaši - 1 i Srbac - 1).

Trenutno je u Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom 2.026 osoba koje su doputovale iz područja zahvaćenih koronavirusom.