Ministar s pacijentima
31

Šeranić: Disciplina i odgovornost najbolji odgovor protiv koronavirusa

FENA
Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Ministar zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da se na Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS, gdje je razgovarao s pacijentima oboljelim od novog koronavirusa, poštuju sve mjere zaštite te pruža neophodna pomoć i njega.

"Disciplina i odgovornost ne samo medicinara, već i stanovništva, najbolji je odgovor na pojavu i širenje koronavirusa", rekao je Šeranić.

Ta, ali i druge zdravstvene ustanove, kako je naveo, imaju odgovornost da pruže njegu ljudima s tom infekcijom.

Načelnica Klinike za zarazne bolesti Antonija Verhaz je precizirala da raspolažu s neophodnom opremom za liječenje najtežih kliničkih formi obostranih upala pluća.

"Sve je pod kontrolom, ne trebamo se bojati, ali je izuzetno važno da svi građani znaju kako se treba prevenirati ova infekcija", rekla je Verhaz novinarima.

Generalni direktor UKC-a Vladom Đajićem je rekao da se u Klinici za infektivne bolesti poštuju svi principi terapije, dijagnostike i tretmana oboljelih pacijenata, te istovremeno i zaštita zaposlenih.

Predsjednik Tima za praćenje provođenja mjera Štaba za vanredne situacije RS Nenad Stevandić je istaknuto da su spremni da se suoče i s težim oblicima ove infekcije te da su određeni životi već spašeni.

U UKC-u je smješteno 39 pacijenata sa teškom kliničkom slikom, šest je na respiratorima, a u izolaciji je devet osoba.