FHMZ
1

Septembarske vrućine u BiH bile su iznad prosjeka, do polovine oktobra značajno hladnije

A. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Septembar 2019. godine u Bosni i Hercegovini obilježile su iznadprosječne temperature zraka u poređenju sa klimatološkom normalom 1961.-1990., dok će prva polovina oktobra proteći u znaku hladnijih prilika i malih šansi za kišu.

Kako je saopćeno iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, septembar spada u kategoriju toplog mjeseca na svim mjernim stanicama izuzev Ivan-sedla. Kada je riječ o padavinama, one su bile prostorno i količinski neujednačene. Srednja temperatura zraka iznosila je 22 stepena celzija u Mostaru, a 7,8 stepeni na Bjelašnici, dok je srednja maksimalna temperatura zraka bila 19,8 stepeni na Bjelašnici, a 29,1 stepen u Mostaru.

Apsolutni maksimum iznosio je 35,7 stepeni u Mostaru, a broj vrelih dana, kada je temperatura iznosila više od 30 stepeni, bio je iznad prosjeka na svim stanicama. Najviše vrelih dana, tačnije devet, u septembru je zabilježeno u Mostaru.

Neujednačene padavine donijele su vrlo kišno vrijeme Bihaću, kišno Sanskom Mostu, dok je u Bugojnu, Gradačcu, Sarajevu, Mostaru, Livnu, Ivan-sedlu i Tuzli bilo normalno, a u Zenici i na Bjelašnici sušno.

Izgledi vremena za period do 15. oktobra ukazuju na sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost do 3. oktobra. Potom se prognozira pogoršanje u vidu obilnijih padavina, posebno na zapadu i jugozapadu Bosne.

U periodu od 4. do 15. oktobra slijede stabilne vremenske prilike, uz vrlo malu mogućnost za padavine.

Kada je riječ o temperaturama, jutarnje će se do četvrtka kretati od 10 do 15 stepeni u Bosni, a na zapadu i sjeveru Bosne i u Hercegovini od 14 do 19. Dnevne će dostizati od 23 do 28 stepeni celzija.

Poslije 3. oktobra dolazi do osjetnog pada temperatura pa će se one u Bosni ujutro spuštati do 2 stepena, a dnevne u Bosni neće prelaziti 18, a u Hercegovini 23 stepena celzija.