BiH
0

Septembar rok za usklađivanje cijena u studentskim domovima

FENA
Predsjedavajući Zajednice studentskih centara u FBiH Emir Kadrić pozvao je federalno i ministarstava obrazovanja kantona i Distrikta Brčko da do kraja ove akademske godine ili najkasnije do septembra potpišu sporazum koji se odnosi na automatsko usklađivanje cijena ishrane i smještaja u studentskim domovima.

Kadrić je u izjavi za Fenu upozorio da, ukoliko u tom roku ne bude potpisan sporazum, studenti u narednoj akademskoj godini neće biti primljeni u studentske domove.

On kaže da je stabilan izvor finansiranja glavni uvjet za normalan rad studentskih domova, te je stoga izrazio nadu da će razum prevladati i to pitanje biti riješeno uskoro na sreću prvenstveno studenata.

Naglasio je da očekuje podršku resorne federalne ministrice Melihe Alić u rješavanju tog pitanja i istaknuo da dosad imaju podršku svih univerziteta, te sarajevskog i Ministarstva obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK).

Taj sporazum trebalo bi da potpiše resorno federalno i kantonalna ministarstva, Distrikt Brčko, univerziteti u FBiH i asocijacije studenata.

Radi se o dokumentu koji bi regulirao automatsko usklađivanje cijena smještaja i ishrane studenata u studentskim domovima svakih šest mjeseci na osnovu zvaničnih podataka federalnog Zavoda za statistiku o indeksima rasta cijena energenata, sirovina i ostalog što ulazi u usluge studentskih centara.

Sporazum bi potpisnike obavezao da redovno izmiruju svoje obaveze na ime smještaja i ishrane studenata u studentskim domovima, te da isplate razliku od aprila u povećanju cijena smještaja u studentskim domovima.