Politika iz opozicije
137

Šepić: Stranke su privatizovale institucije, nema nametanja zakona bez smanjenja ovlasti Doma naroda

S. Š. U.
Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić u razgovoru za Klix.ba komentirao je trenutnu političku situaciju u državi te ponudio svoje viđenje rješenja problema za koje smatra da su posljedica stranačke privatizacije nacionalnih institucija.

Šepića smo pitali za komentar trenutne situacije u BiH te kakvo je njegovo mišljenje o tome da li će u narednome periodu doći do izmjena izbornog zakona na način na koji to traži HDZ.

"To bi bio poraz demokratije. Bio bi poraz za sve građane Bosne i Hercegovine, za sve njene narode. Nametanje izbornog zakona po HDZ-ovom principu, bilo bi i ubijanje nade da ova zemlja može biti istinski demokratska, uspješna evropska zemlja gdje su ljudi ravnopravni i gdje imaju osnovu i perspektivu za dobar život. Dakako, nije HDZ jedini odgovoran za trenutno stanje, jer da su vodeće stranke u stanju napraviti dogovor oko izbornog zakonodavstva, visoki predstavnik ne bi onda imao šta nametati", smatra Šepić.

Ističe i kako su se stranke koje proteklih decenija uživaju političku moć dominantno bavile stranačkom privatizacijom institucija što je također jedan od razloga zbog kojih je društvo u lošem stanju.

"Ipak, mislim da se bez smanjenja ovlasti Doma naroda u FBiH ne može nametnuti odluka kojom bi praktično 15-tak posto glasača HDZ-a u ovom entitetu odlučivalo o svemu. Da se bez njih ne može izabrati Vlada, da se ne može donijeti budžet, niti jedan zakon. To je nedopustivo. To bi u potpunosti od postojeće postavke da je Federacija – federacija kantona, napravilo federaciju naroda, što je želja Dragana Čovića koja je nastavak onoga što se željelo sa propalom Herceg-Bosnom. To bi i obesmislilo postojanje 'malih kantona', poput BPK i Posavskog kantona", naglašava predsjednik Nezavisnog bloka.

U dijelu bh. javnosti dominira mišljenje da su predstavnici međunarodne zajednice povjerovali HDZ-u i SNSD-u nakon njihovih dugotrajnih lobiranja, da BiH može funkcionirati isključivo ukoliko "konstitutivni narodi" donose sve političke odluke i da je nastavak političke aktualizacije "konstitutivnosti" jedini put ka naprijed. Šepića smo pitali, koliko je takvo mišljenje opravdano.

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Konstitutivnost nije problem ako se koristi za izgradnju zajedničke države. Ako se pomno čita Ustav BiH nisu samo narodi konstitutivni nego i svi građani. Ako se nakaradno postavi, pa se i od konstutivnosti pokušava napraviti generator podjele, onda se takvoj 'konstitutivnosti' mora reći ne. HDZ zloupotrebljava taj pojam. Konstitutivnost ima vrijednost ako se sa njom želi napraviti jaka država. Predstavnici međunarodne zajednice često idu linijom manjeg otpora, vide gdje je najmekše i tu sijeku. Za put naprijed BiH potreban nam je i dalje taj međunarodni push, a ne da nam pušu u prsa i idu na vodu ovome što rade HDZ i SNSD. Meni je uvijek pitanje šta mi, mislim na pro bh. stranke, radimo da otvorimo nadu za novi unutrašnji dogovor i da li lobiramo kod onih kod kojih moramo lobirati za našu zemlju", kazao je Šepić.

Budući na ranije iznešena stajališta o tome da se se određene stranke bave populizmom u odnosu na dnevnopolitičke teme, te kritike koje je uputio NiP-u i SDP-u u vezi njihovog rada, pitali smo i šta Koalicija Država čiji je dio i Nezavisni blok radi, za što Šepić smatra da je suprotno djelovanju političkih oponenata i predstavlja konkretan rad.

"SDA je najodgovornija stranka, jer ima najviše vlasti. Ima člana Predsjedništva, ima ministricu vanjskih poslova, premijera FBiH. Bakir Izetbegović svojim izjavama nanosi veliku štetu našoj međunarodnoj poziciji i njegovo svojevrsno zatvaranje prema Zapadu, za razliku od onoga što je radio rahmetli Sulejman Tihić, strateška je greška. To nas kao narod može odvesti u izolaciju, a državu u neizvjesnost. Ono što rade NiP i SDP je amaterizam. Oni nemaju nikakvu ideju, pa pogledajte njihovog kandidata za člana Predsjedništva BiH. Ja od njega nisam nikada čuo nešto autentično, drugačije, što već ne znam. A i kad govori, to su neke prazne floskule koje ništa ne znače. Oni su zamjena, a ne promjena. Ono što radi Koalicija Država jeste jedan sistematičan pristup, sa idejama i prijedlozima koje smo napravili u našem programu za izbore. Tu su odgovori i za najveće unutrašnje izazove, za našu međunarodnu poziciju i za diplomatiju i za razvojne, strateške ciljeve. Naš kandidat Mirsad Hadžikadić je sve suprotno od onoga što predstavljaju i Izetbegović, i Bećirović. Dokazan, sposoban, uspješan i voljan da radi za zemlju, a ne da od nje živi", odgovor je Šepića.

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić (Foto: I. Š./Klix.ba)

Od Šepića smo tražili i mišljenje o tome da li će predstojeći izbori donijeti relaksaciju odnosa u BiH ili će nakon izbora situacija biti još napetija.

"To ovisi od građana. Oni moraju tražiti i htjeti promjenu. Vladajuće stranke su hodajuća katastrofa za ovu zemlju. Vjerujem da će nove politike formirati vlade na svim razinama i to će relaksirati odnose. Građani moraju vjerovati da je promjena moguća. I da političari ovise o njima, a ne obrnuto. U demokratiji ne postoji drugačiji način. Izbori su ti koji donose dobro ili loše. Vjerujem da ćemo naredne godine okrenuti točak ka naprijed", smatra predsjednik Nezavisnog bloka.

Građanima koji su svakodnevno izloženi užasnim retorikama podjela koje mlade ljude doslovno tjeraju iz BiH, poručio je da je jedini izlaz izaći na izbore i glasati.