Pregovori za vlast
188

Šepić: S kim će Nezavisni blok koalirati određuje Predsjedništvo stranke, ništa ne odlučujem sam

Piše: S. H.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nakon informacija da Nezavisni blok aktivno učestvuje u pregovorima za potencijalne koalicije, ali i izjava određenih članova Predsjedništva stranke o politici odlučivanja, razgovarali smo s predsjednikom te stranke Senadom Šepićem koji nam je kazao da poziva za vlast imaju, ali da konačnu odluku donose organi Nezavisnog bloka.

Naime, Nezavisni blok u državnom parlamentu ima jednog zastupnika, dok u Parlamentu FBiH imaju četvero zastupnika, što u pravljenju parlamentarnih većina i vlasti u konačnici nije zanemariva snaga.

"Mi vodimo odgovornu politiku, želimo promjenu u BiH, jer ovo što sada imamo urušava ovu zemlju. U pregovorima s drugim partnerima djelujemo kao blok s još tri stranke političkog centra. Ima raznih poziva i ponuda za formiranje vlasti, a našu finalnu poziciju opet ćemo potvrditi na organima Nezavisnog bloka. Svaku odluku do sada smo donijeli tako, nijednu nisam donosio sam, pa i onu o saglasnosti za šefa Kluba poslanika, utvrdilo ju je Predsjedništvo NB bez ijednog glasa protiv. I nadalje ćemo sve odluke o tome kuda ide i kako će nastupati NB donositi na našim organima, vezano i za eventualno učešće u vlasti i s kojim partnerima. Niko se od postojećih zastupnika iz NB dosad nije javno izjasnio da ne podržava naše stavove utvrđene na organima, a ako neko ipak i odluči biti politički papak, znat ćemo u stranci dati odgovor i na to", kazao nam je Senad Šepić.

Dodao je da je svjestan pokušaja "podvala", za koje kaže da neće proći te da će najviše štete imati oni koji se time bave.

O trenutnoj poziciji Nezavisnog bloka i pregovora za učešće u vlasti oglasio se i gradonačelnik Zenice i član Predsjedništva stranke Fuad Kasumović koji je podržao Šepića.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Nezavisni blok je samostalan i jedinstven politički projekt nastao kao potreba zaustavljanja aktuelnog načina upravljanja ovom zemljom. Mi nećemo s onima koji misle ovako nastaviti voditi zemlju. Ko hoće bujrum. Mi želimo da se napravi promjena i da politika bude u službi ljudi i cijele zemlje. Predsjednik Šepić ima moju, ali i podršku cijelog rukovodstva da nastavi djelovati s drugim strankama centra u cilju pravljenja parlamentarnih većina gdje je to i sa kim god moguće. Oni koji budu iskakali iz naših principa, široko im polje. Nezavisni blok će ostati dosljedan i taj pristup je jedino prihvatljiv za mene", zaključio je Kasumović.