BiH
0

Šepić: Provodimo aktivnosti da bi od 1. novembra počelo izdavanje biometrijskih pasoša

FENA
Ministarstvo civilnih poslova BiH provodi sve potrebne aktivnosti da bi izdavanje biometrijskih pasoša počelo 1. novembra kako je predviđeno planom o procesu uvođenja ovih putnih isprava, izjavio je Feni zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić.

Podsjetivši da je uvođenje biometrijskog pasoša obaveza naše zemlje u daljnjem procesu liberalizacije viznog režima za bh. građane, Šepić je naveo da Ministarstvo čini sve da bi se ispoštovao ovaj rok.

-Malo nas usporava u procesu neplanirana obaveza usklađivanja različito usvojenih tekstova Zakona o putnim ispravama u oba doma parlamenta BiH, ali ćemo sve učiniti da u predviđenom roku otpočne izdavanje ovih pasoša, ustvrdio je Šepić.

On navodi da predložene izmjene zakona predviđaju postupno uvođenje biometrijskih pasoša za građane. Sadašanje pasoše građani će morati zamijeniti biometrijskim tek po isteku važnosti putne isprave koju posjeduju. I to građanima ide naruku, jer neće morati izdvajati dodatna sredstva ukoliko već posjeduju valjani pasoš.

Postojeći pasoši će važiti do njihovog isteka, ali oni koji žele putovati u zemlje za koje je potrebna viza morat će posjedovati biometrijski pasoš. To je obaveza preuzeta liberalizacijom viznog režima, istaknuo je zamjenik ministra civilnih poslova BiH.

Napomenuo je da je prije početka izdavanja biometrijskih pasoša potrebno usvojiti pravilnik o izgledu pasoša, izabrati firmu koja će ih štampati te pripremiti Direkciju CIPS-a za njegovo izdavanje. Ove pripreme idu po planu.

Cijena biometrijskog pasoša još nije utvrđena, jer to zavisi, između ostalog, i od toga gdje će se štampati, navodi Šepić.

Biometrijski pasoš, za razliku od sadašnjih putnih isprava, ima čip koji sadrži osnovne podatke o vlasniku putne isprave, te otisak prsta ili snimku šarenice oka. Čip s ovim podacima je odlično zaštićen, što onemogućava falsifikovanje dokumenata. Šepić je kazao da će tek biti odlučeno da li će se u čip pohranjivati otisak prsta, snimka šarenice oka ili oboje. To nije određeno evropskim standardima. Neke zemlje koriste otisak prsta, a neke snimku šarenice oka.

Prije svega, biometrijski pasoši znače sigurnost i pouzdanost, a to je jedan od zahtjeva za našu zemlju da bi građani lakše došli do viza. Međutim, potpuno ukidanje viza za bh. građane, za zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma, ne ovisi samo o uvođenju biometrijskih pasoša, ali uvođenje takvih sigurnih i zaštićenih putnih isprava je jedan od preduvjeta.

-Ima dosta važnih aspekta za potpuno ukidanje viza i u Ministarstvu civilnih poslova činimo sve što je do nas da bi građani mogli što lakše putovati. Međutim, tu su i druge okolnosti i one ponajviše ovise o tome koliko se naša zemlja približava Evropskoj uniji u svakom pogledu, naglasio je zamjenik ministra civilnih poslova BiH.