Otvoreno pismo
423

Šepić povodom poskupljenja goriva: Zvizdić, Novalić i Cvijanović ne rade ništa da zaštite građane

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentu BiH Senad Šepić uputio je danas otvoreno pismo predsjedavajućem Vijeću ministara BiH Denisu Zvizdiću i entitetskim premijerima Fadilu Novaliću i Željki Cvijanović povodom novog poskupljenja goriva u BiH.

"Kao što Vam je poznato, 27. februara 2018. godine, uputio sam Vam “Otvoreno pismo”, a vezano za inicijativu Kluba poslanika Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, pod nazivom “Inicijativa za utvrđivanje maksimalnog iznosa maloprodajne marže distributera nafte i naftnih derivate.”

Ovom usvojenom Inicijativom od Vijeća ministara BiH se traži da zajedno sa nadležnim entitetskim institucijama izvrši provjere koliko iznose maloprodajne marže distributera nafte i naftnih derivata u BiH po litri goriva, te da se one zakonski ograniče i smanje, sve u cilju, kako bi se dio poskupljenja, zbog uvođenja dodatnih akciza, prebacio i na njihov teret, a ne samo na građane u BiH. Do danas nisam dobio Vaš odgovor", naveo je Šepić u pismu.

On je podsjetio da su se od februara 2018. godine desila tri povećanja cijena goriva i to 1. februara 2018. godine, gorivo je poskupjelo 20-25 feninga, zatim 16. aprila kada je gorivo poskupjelo dodatnih 5 feninga, da bi jučer, 7. maja gorivo opet poskupjelo za 5-10 feninga.

"Što znači, od uvođenja akciza, gorivo je poskupjelo i do 40 feninga, a vi niste uradili ništa da zaštitite građane, iako vas je i Parlament BiH za to zadužio. U međuvremenu, kao posljedica uvođenja novih akciza i rasta cijena goriva, došlo je lančano do rasta troškova života, tako da su troškovi, koji se računaju pod potrošačkom korpom, porasli za 17 KM", navodi Šepić.

Lider Nezavisnog bloka je pozvao Zvizdića, Novalića i Cvijanović da urgentno djeluju vezano za ovu problematiku i odgovore javnosti šta su do sada uradili vezano za inicijativu Nezavisnog bloka, te da zajedno sa nadležnim entitetskim institucijama ograniče i smanje marže u skladu sa zakonom, distributera nafte i naftnih derivate, kako bi se osigurala zaštita najosjetljivijih kategorija stanovništva.