Ko će prije do vlasti
255

Šepić: Partneri na nivou FBiH imaju kapacitet da naprave vlast i na državnom nivou

Piše: S. H.
Senad Šepić (Foto: N. G./Klix.ba)
Senad Šepić (Foto: N. G./Klix.ba)
Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić u razgovoru za Klix.ba je kazao da vjeruje kako njegova stranka, zajedno s drugim centarskim strankama i Bh. blokom, osim u FBiH, ima kapacitet da napravi vlast i na državnom nivou.

Nezavisni blok je zajedno sa SBB-om, PDA, Narodom i pravdom te ASDA partner s Bh. blokom (SDP, DF i Naša stranka) u FBiH. To su demonstrirali prilikom konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Tada su SDA i HDZ ostali po strani, a predsjedavajućeg su sa 52 glasa izabrale navedene stranke.

"Nezavisni blok učestvuje aktivno u procesu formiranja vlasti na svim nivoima. Mi smatramo da je našoj zemlji potrebna promjena i radimo na tome da BiH dobije drugačije vlade i vlasti gdje je god to moguće. Skupa sa još tri druge stranke formirali smo Blok političkog centra i zajedno nastupamo u pregovorima s partnerima", kazao nam je Šepić.

Pored FBiH, Blok političkog centra i Bh. blok čine većinu i u nekim kantonima, poput Tuzlanskog, Unsko-sanskog i Zeničko-dobojskog, ali i Kantona Sarajevo.

"Dosad je to bio Blok ljevice i građanskih stranaka i već smo uspjeli u većini kantona u FBiH napraviti većine i vjerujem da ćemo ubrzo formirati i vlade u svim tim kantonima, to su Unsko-sanski, Zeničko-dobojski, Tuzlanski, Bosanskopodrinjski i Kanton Sarajevo", poručuje Šepić.

Dodaje da očekuje da CIK što prije donese adekvatnu odluku o popuni Doma naroda, u skladu s Ustavom FBiH, kako bi se formirala i nova vlada FBiH.

"Naš Blok je skupa s Bh. blokom pokazao kapacitet za to, imenujući predsjedavajućeg Parlamenta FBiH prošle sedmice i jasno je da smo nezaobilazan partner u tom procesu nadalje. Taj slijed će, uvjeren sam, biti potvrđen i na nivou BiH i da ćemo imati nezaobilazan kapacitet u Domu naroda BiH i da će slijedom toga većina koja ima 15 zastupnika u Zastupničkom domu biti partner koji će preuzeti odgovornost da napravi vlast i učestvuje u novom Vijeću ministara BiH. Tako vidim rasplet događaja nadalje", zaključio je Šepić.

Ipak, na konstituirajućoj sjednici Zatupničkog doma Parlamenta BiH, za razliku od FBiH, dogodio se drugačiji scenarij. Naime, kod izbora Kolegija Zastupničkog doma izabran je kadar, uz međusobnu podršku, SDA, HDZ-a i SNSD-a, što nagovještava potencijalnu koaliciju na državnom nivou.

Ko će biti principijelniji u procesu formiranja vlasti, pokazat će naredni potezi stranačkih aktera.