Jednak tretman
1k

Šepić opet pozvao Radončića i Džaferovića na TV sučeljavanje

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Povodom činjenice da svi politički subjekti nisu ravnopravno tretirani u medijima te da nemaju jednake šanse za predstavljanjem, pozivamo javne servise u BiH da poštuju principe o jednakim pravima i šansama svih učesnika u izbornom procesu, saopćili su iz Nezavisnog bloka.

"Pozivamo ih da na osnovu Izbornog zakona BiH, Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata unutar perioda kampanje te svim kandidatima za Predsjedništvo BiH osiguraju zajedničko učešće u debatnim emisijima, posebno zajedničku debatu svih kandidata iz reda jednog naroda ili jedne izborne jedinice", saopćili su.

Također, pozivaju sve kandidate koji se osjećaju dostojnim funkcije za koju su se kandidovali i koji poštuju svoje birače, na reagovanje prema uredničkim politikama koje prema ličnom nahođenju i nedovoljno argumentovanom kriteriju onemogućavaju jednaku šansu svim kandidatima i pristup u debatnim emisijama.

"Naš narod, građani, gledaoci, imaju pravo da im se ponudi cijela istina, sadržaj koje će im predočiti razliku između političkih stranaka i kandidata. Javni mediji, posebno, moraju biti neutralni i profesionalni i to je jedini zahtjev koji mi ovdje iznosimo. Zastupljenost svih stranaka i jednak odnos prema svim kandidatima mora postojati. Ako u jednoj debati, kao što je to slučaj na Federalnoj TV i Radiju, imate samo predstavnike tri vodeće stranke, koji su u svemu saglasni zbog želje da stvari ostanu kakve su i sada, bez učešća protukandidata iz drugih stranaka koji žele i nude promjene i drugačiju politiku, stvar je jasna. Činjenica koliko neka stranka dugo postoji, koliko ima članova, kakve je rezultate imala na izborima i sl. nisu i ne smiju biti odrednice eliminisanja sagovornika u debatama na javnim servisima, što pokušavaju uraditi na FTV. Protivimo se takvom pristupu i pozivamo ih da profesionalno rade svoj posao i svim kandidatima omoguće zajedničko učešće u TV debatama, a neka građani odluče kome će dati svoje povjerenje", izjavio je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

"Sada, ponovo pozivam sve protukandidate, posebno one koji su pobjegli iz debate i javnog sučeljavanja koje je organizirala TV N1 – Šefika Džaferovića, Denisa Bećirovića i Fahrudina Radončića, da dođu u u TV debatu da sa pogledamo u oči i sučelimo naše politike i argumente pred svom javnošću- odredite termin, vrijeme, televiziju, temu – čekam vas", poručio je on.

Naglašava da poziva i druge kolege koji su jednako oštećeni selekcijom kandidata za zajedničko učešće u TV debati na FTV, da se javno oglase i traže ravnopravnu šansu i prostor te mogućnost direktnog javnog sučeljavanja sa predstavnicima onih politika koje su zemlju dovele u ovo stanje u kojem se nalazimo.

"U takvoj debati bi javnost i građani mogli jasno vidjeti zašto su Džaferović, Radončić i Bećirović dosada bježali od sučeljavanja sa mnom i također zašto takvi kandidati ne bi trebali biti izbor našeg naroda da ih predstavlja u Predsjedništvu BiH”,izjavio je Senad Šepić, kandidat za člana Predsjedništva BiH i predsjednik Nezavisnog bloka.