{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šepić o sastanku Vučića i Čovića: Bošnjačka politika je marginalizirana

23.1.2018. u 17:08
184
92
Šepić o sastanku Vučića i Čovića: Bošnjačka politika je marginalizirana
184
Šepić o sastanku Vučića i Čovića: Bošnjačka politika je marginalizirana
Foto: Arhiv/Klix.ba
Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentu BiH reagovao je nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića u Beogradu. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti.
Predsjenik Srbije Alekandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović imaju nešto zajedničko. Puni su fraza o Bosni i Hercegovini ali djelima čine sve kako bi oslabili našu zemlju i njene institucije. Iznenadna Čovićeva posjeta Beogradu (tada nije igrala rukometna reprezentacija Hrvatske, pa je predsjedavajući valjda imao vremena), još jedan je u nizu pokušaja dogovaranja dva naroda na štetu trećeg, ali u suštini na štetu svih građana naše zemlje. Naime, u medijima sam vidio da je i pitanje razgraničenja između Bosne i Hercegovine i Srbije bila jedna od tema sastanka. BHT je objavio da je postignut dogovor da dijelovi općine Rudo pripadnu Srbiji, a Bosni i Hercegovini bi bila vraćena teritorija ''na nekoj drugoj lokaciji''.

''Jedino mjesto oko kojeg naši timovi nisu saglasni i oko kojeg treba da pronađeno rješenje jeste pitanje Hidroelektrane Zvornik i pitanje Hidroelektrane Bajna Bašta'', rekao je Vučić novinarima nakon sastanka s Čovićem, prenosi agencija Patria. Pita li iko građane Rudog šta misle o tome? Pita li iko saobraćajne stručnjake, ekonomiste, ljude koji se razumiju u šumska gazdinstva, eksperte koji znaju procijeniti interese Bosne i Hercegovine? Ovo je ozbiljno pitanje da bi se o njemu donosila odluka samo zato što je, ovaj put, glas dvojice u Predsjedništvu BiH jači od glasa trećeg…

Da se Dragan Čović bori za interese Bosne i Hercegovine, on bi postavio pitanje susjednoj Hrvatskoj oko korištenja hidropotencijala Buškog blata, te bi štitio interese Neuma i BiH kada je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta. Bori li se Dragan Čović za interese Bosne i Hercegovine ili one privatne, pod krinkom onih nacionalnih – hrvatskih? Otići i dogovarati sa Vučićem razgraničenje na Drini, za Čovića je samo sredstvo trgovine za njegove vlastite interese – podršku za njegove izmjene izbornog zakona i dolazak Vučića na njegov privatni sajam trgovine u Mostaru. Nažalost, bošnjačka politika potpuno je marginalizirana i aktuleni član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda nema nikakvu kako regionalnu tako i evropsku (da ne govorimo američku) podršku i njegov uticaj je sveden na njegove privatne stranačke aranžmane.


Nova politika i Nezavisni blok će djelovati proaktivno na stabilizaciji i evropskoj budućnosti BiH i regiona. U našem pristupu se neće moći dvojica dogovarati protiv trećeg, a vladat će institucije i BiH. Ovo mora biti država prava, a ne pojedinaca, kakvom je sada iz sebičnih razloga pravi nezrelo i aktuelnom trenutku i vremenu nedoraslo bošnjačko, srpsko i hrvatsko vodstvo, oličeno u Izetbegoviću, Dodiku i Čoviću i njihovim politikama. Čović ima podršku još jedino Dodika, Vučića i Grabar Kitarović, a i to po služenom položaju. Tako se ne mogu sačuvati interesi države. Srpski član Predsjedništva također puše u jedra Srbiji, i zato je suzdržan kada je u pitanju, recimo, izgradnja Pelješkog mosta. Interesi Bosne i Hercegovine su interesi i njenih naroda. Štiteći interese susjednih zemalja i zabijajući glavu u vlastitu stranačku avliju, kad se podvuče crta na ovaj mandat, aktuelni članovi Predsjedništva su potpunosti izigrali interese vlastitih naroda i svih građana ove države.

Sastanak Vučića i Čovića u Beogradu samo je potvrda tih parcijalnih privatnih aranžmana koji nikada nisu donijeli ničega dobroga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: