Zaustaviti praksu
606

Šepić: Naši zastupnici su se već odrekli 20 posto od mjesečne plaće, pozivam i druge da to učine

Priredio: Er. M.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Predsjednik Nezavisnog bloka (NB) Senad Šepić pozvao je parlamentarce da se po uzoru na zastupnike Nezavisnog bloka u Parlamentarnoj skupštini BiH i Parlamentu FBiH odreknu 20 posto od mjesečne plaće.

Nezavisni blok smatra da dosadašnja praksa u kojoj veliki broj zastupnika iz svih naroda i na svim nivoima, bez ikakvog rada, aktivnosti ili rezultata, prima visoke plaće – mora prestati.

'Kao zastupnik u Državnom parlamentu, više puta sam inicirao donošenje rješenja po kojem zastupnici trebaju dobivati plaću na osnovu svoga mjesečnog učinka. To podrazumijeva prisustvo na sjednicama, učešće u raspravama, predlaganje novih zakonskih rješenja, inicijativa i drugih zatsupničkih obaveza. Nažalost, te inicijative su odbijene, jer bivše i sadašnje vlasti žele da nerad i status quo bude odlika i parlamenata i vlada u BiH, što je idealno stanje za njihov opstanak'', izjavio je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Kako kaže, Nezavisni blok nije samo inicirao zakonska i druga rješenja po kojima zastupnici trebaju imati znatno manja primanja i privilegije, nego je vlastitim primjerom pokazao da se i bez većinske volje u parlamentima može voditi odgovorna politika.

''Naši zastupnici u državnom, federalnom i kantonalnim parlamentima su se odrekli 20 posto mjesečne plate u korist Fonda solidarnosti iz kojega mjesečno stipendiramo 50 studenata, koji su odabrani na javnom pozivu i koji dolaze sa prostora cijele BiH. To predlažem i kolegama iz drugih stranaka, neka vlastitim djelima pokažu solidarnost i spremnost na odgovornije ponašanje, bez obzira što većina ne želi da radi u interesu građana ove države. Djelima treba pokazati odgovornost, a ne populističkim izjavama i parolama'', zaključio je Šepić.