BiH
26

Šepić: Konkurs za novog direktora Političke akademije je raspisan suprotno aktima SDA

Piše: A. B.
Senad Šepić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Senad Šepić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sada već bivši direktor Političke akademije Stranke demokratske akcije (SDA) - Fondacije "Centar za edukaciju i inicijative" Senad Šepić za Klix.ba kaže kako novom direktoru Rašidu Hadžoviću želi sve najbolje iako je konkurs za imenovanje novog direktora raspisan suprotno unutrašnjim aktima stranke.

Šepić objašnjava kako je način na koji je sve urađeno bio potpuno pogrešan i bez ikakvog potencijala i kapaciteta. On napominje kako su u jednoj stranci koja želi biti demokratska, ovakve stvari neprihvatljive i ne bi se smjele dešavati.

"Nije korektno da čovjek koji radi svoj posao putem medija sazna da je objavljen konkurs za imenovanje novog direktora. Na takav način se eliminiraju ljudi koji imaju drugačije stavove i drugačije vide politiku. Kao što je javnosti poznato, ja sam imao mandat do februara 2018. godine, a suprotno unutrašnjim aktima SDA je raspisan Javni poziv i imenovan je novi direktor. To je način na koji rukovodstvo vodi stranku i misli da se treba obračunavati s onima koji misle drugačije", smatra Šepić.

Tvrdi kako je i za imenovanje novog direktora saznao putem medija, ali da Rašidu Hadžoviću želi sve najbolje, te smatra kako on nema mnogo utjecaja na sve što se dešavalo unutar stranke u posljednjem periodu. Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine također smatra da se SDA generalno loše odnosi prema ljudima koji drugačije misle.

"Odluka o mojoj smjeni s pozicije direktora Političke akademije SDA je samo nastavak političke eliminacije, odnosno isključivanja iz svih procesa stranke i to nakon mog protivljenja nakon kongresa stranke u kojem je bilo mnogo izbornog inženjeringa, krađe, namještanja izbora. Tome su također doprinijeli i moji javni istupi gdje sam jasno ukazivao na stvari koje nisu dobre za BiH i njene građane. Javno sam govorio o lošim stvarima koje se dešavaju unutar SDA, a onda sam govorio i javno i upozoravao na njih i prije lokalnih izbora. Sve ono o čemu sam ranije govorio, na ovim izborima se potvrdilo", izjavio je Šepić.

U razgovoru za Klix.ba osvrnuo se i na izborni rezultat SDA, te smatra kako je stranka izgubila jednu trećinu načelničkih pozicija za što se treba preuzeti odgovornost.

"Ostvarili smo potpuni gubitak u Krajini gdje smo 2014. godine bili pobjednici, a ja sam tada vodio izborne procese. Oni koji su odgovorni za poraz trebaju preuzeti odgovornost, uključujući Krajinu, Tuzlu, Zenicu, Kalesiju, Visoko, a posebno je bolan gubitak Srebrenice. SDA je nakon izbora nastavila obračun sa mnom i suprotno statutima Političke akademije raspisala Javni poziv i imenovala nove ljude na necivilizacijski način", zaključio je Šepić i podcrtao kako trenutni put nije dobar za SDA, što će se, prema njegovim riječima i pokazati u narednom periodu.