{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šepić: Bećirović, Radončić i Džaferović su glasali za budžetski okvir koji ograničava razvoj države

26.9.2018. u 16:02
477
41
Šepić: Bećirović, Radončić i Džaferović su glasali za budžetski okvir koji ograničava razvoj države
477
Šepić: Bećirović, Radončić i Džaferović su glasali za budžetski okvir koji ograničava razvoj države
Foto: H. M./Klix.ba
Kandidat za člana Predsjedništva BiH i predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić, osvrnuo se na sigurnosnu politiku i uloge kolektivnog šefa države u kreiranju ambijenta za razvoj oružanih snaga BiH, stabilnosti i prosperiteta države u cjelini, saopćeno je iz Nezavisnog bloka.
On je naveo da Predsjedništvo BiH predlaže godišnji budžet Parlamentarnoj skupštini BiH, a svaki član Predsjedništva vrši i funkciju civilnog komandanta oružanih snaga Bosne i Hercegovine – to su ustavne nadležnosti i mnogo je važnije da građani znaju šta su aktuelni kandidati za članove Predsjedništva BiH uradili po tom pitanju a ne što obećavaju i govore.

"Naime, 2012. godine, kada je Zlatko Lagumdžija zarad vlastite fotelje pristao na ucjene Dodika i Čovića i prihvatio budžetski okvir koji je limitirao funkcionisanje institucija Bosne i Hercegovine, ključni Lagumdžijin čovjek za izglasavanje tog lošeg po državu akta je bio Denis Bećirović, tada predsjedavajući Parlamenta BiH, uz asistenciju Radončićevog SBB-a koji je tada postao ministar sigurnosti BiH. Tim budžetskim okvirom je ugrožen i put ka EU i NATO-u i narod treba da zna da čovjek koji je to izglasao zarad Lagumdžijine i svoje fotelje, danas ne može govoriti o zaštiti države, pogotovo kada govori o povećanju plata pripadnicima oružanih snaga BiH. I tada, kao i zadnjih godina, Radončić i njegov SBB su tada glasali za slabu državu", naveo je Šepić.

S druge strane, kaže Šepić, Šefik Džaferović, koji je u Parlamentu BiH 2012. glasao protiv budžetskog okvira, svoje mišljenje je promijenio kada je zasjeo u fotelju predsjedavajućeg Parlamenta BiH, pa je i on i današnje rukovodstvo SDA glasali za Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2018-2020. godina, kojim je budžet institucija BiH ograničen na 950 miliona KM.

"Radončić je naravno tu kada god treba glas za opstanak u vlasti, pa i on i njegov SBB ponovo glasao za ograničenje budžeta institucija BiH. Dok su oni ovakvim odnosom ograničavali i blokirali državu, ja sam oba puta bio na njenoj strani'', kaže Senad Šepić, te nastavlja:

''Znam kako ubrzati proces pridruživanja Bosne i Hercegovine NATO savezu, uspostaviti i razvijati institucije sistema sigurnosti, sposobne ljude postaviti da odgovore na sve rizike i prijetnje osnovnim vrijednostima i interesima Bosne i Hercegovine, te depolitizirati i deprivatizirati agencije i institucije koje su zadužene za implementaciju sigurnosnih politika i provođenje zakona iz oblasti javnog reda. Povećanje budžetskog okvira za institucije države BiH, veći budžet za oružane snage i obavezno povećanje plata za što sam se zalagao i u dosadašnjem parlamentarnom djelovanju, prvi je korak ka poboljšanju stanja u našem odbrambeno-sigurnosnom sistemu, a Bećirović, Radončić i Džaferović su svojim djelima, a ne sadašnjim pukim obećanjima, pokazali šta misle o ovome izuzetno važnom državnom pitanju".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: