{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Seoski turizam vraća selu život

S
3.7.2014. u 10:24
10
0
Seoski turizam vraća selu život
10
Područje Bosanskog Broda i Dervente ima dobru osnovu za razvoj seoskog turizma, za koji su, osim edukacije stanovništva, potrebni i podsticaji lokalne i republičke vlasti, zaključeno je na sastanku predstavnika turističkih organizacija iz ovih opština i iz Prnjavora.
Foto: SRNA
Foto: SRNA


Na sastanku o temi "Perspektive razvoja seoskog turizma na području opština Derventa i Bosanski Brod", koji je jučer organizovao derventski Centar za lokalni i regionalni razvoj, razmijenjena su dosadašnja iskustva i ono što je urađeno na izgradnji i afirmaciji razvoja seoskog turizma, posebno na području opštine Derventa.

Direktor Centra za lokalni i regionalni razvoj Čedomir Ćorić rekao je Srni da su šanse u oblasti seoskog turizma velike i da je potrebno ovom pitanju posvetiti daleko veću pažnju.

"Jedan dio posla ljudi su sami uradili koliko su mogli, napravili su objekte, izletišta, objekte za spavanje, imamo raznovrsnu ponudu hrane i pića. Ono što nedostaje jeste uvezivanje sve te ponude u jednu cjelinu, stalna afirmacija i novčana pomoć lokalne i republičke vlasti", kaže Ćorić.

Foto: SRNA
Foto: SRNA


Direktor Turističke organizacije u Bosanskom Brodu Slađana Pantić kaže da su na području ove opštine u toku aktivnosti na sakupljanju starih eksponata, ali i ohrabrivanje stanovništva da se počne baviti seoskim turizmom.

"Na neki način oni su već svoje proizvode nudili na tezgama pored puta, ali naša je želja da napravimo uređen objekat i da to bude savršenije. Dosta seoskih domaćinstava je uništeno tokom rata i potrebno je vrijeme da se u sela vrati život", rekla je Pantićeva.

Sastanak, kome je prisustvovalo i nekoliko vlasnika izletišta i odmarališta na području Dervente, održan je juče u Zavičajnoj kući u Žeravcu u vlasništvu Slavka Đekića.

Đekić kaže da je sačuvana stara kuća iz 1963. godine i da je do sada sakupio više od 300 eksponata.

"Moramo raditi na promociji svega onog što imamo. Mnogo toga se ovdje može vidjeti i mnogo toga više se ne koristi u svakodnevnom životu. Neki se čude što skupljamo starine, ali to je za sve nas hobi, a sve više dolazimo do saznanja da od toga možemo i ostvariti neki prihod", kaže Đekić.

U nastavku druženja učesnici su posjetili manastir u Bišnji i vodenicu "Dokića mlin".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: