Preduzeti ključni korak
37

Senatorica Shaheen: EU je do sada oklijevala da sankcioniše Dodika, moraju ga strogo kazniti

V. K.
Jeanne Shaheen (Foto: I. L./Klix.ba)
Jeanne Shaheen (Foto: I. L./Klix.ba)
Američka senatorka Jeanne Shaheen u intervjuu za Glas Amerike govorila je o situaciji na Zapadnom Balkanu te se posebno osvrnula na djelovanje Milorada Dodika.

Tokom razgovora, Shaheen je naglasila kako je nakon nedavne posjete regije i dalje najviše zabrinjavajuće pitanje retorike predsjednika RS-a Milorada Doddika i neriješeno pitanje Srbije i Kosova.

"Mislim da moramo da nastavimo da ohrabrujemo EU da također sankcioniše Dodika. Do sada su oklijevali da preduzmu taj korak. Mislim da i oni moraju da ga kazne, i to strogo. Kancelarija visokog predstavnika treba i dalje da se bavi Dodikovim pokušajima da podriva Dejtonski sporazum. I sada, prvi put u posljednjih osam godina, vlada je brzo formirana i pokušava da riješi neka dugoročna pitanja u zemlji. I žalosno je što Dodik pokušava da to poništi", rekla je Shaheen za VOA.

Ono što je senatorku također zabrinulo jeste formiranje nove vlasti u Crnoj Gori.

"Mislim da bi trebalo da budemo na oprezu. I treba da im kažemo da njihova budućnost nije tamo. Veoma sam zabrinuta zbog toga šta bi neko u Crnoj Gori mogao da podijeli sa Vladimirom Putinom nešto što se dešava u NATO-u, posebno imajući u vidu pokušaje Rusije da svrgne crnogorsku vladu. Neko bi pomislio da će to brinuti svaku političku partiju u zemlji", ističe ona.